Változás jön a kenyérnél jövőre, sőt, az ára is emelkedhet

Pénzcentrum2014. november 14. 06:00

Nemrég kiderült az igazság a globális gyorséttermi láncokkal és a világon mindenütt kapható élelmiszermárkákkal kapcsolatban: nem ugyanolyat veszünk Magyarországon és például az Egyesült Államokban. Más sótartalmú a Kellogg’s Corn Flakes Venezuelában és az Egyesült Királyságban. Hiába ugyanaz a termék, az egyes országok szabályozása nem engedi, hogy összetevőit tekintve ugyanolyan legyen. A magyarok például túl sok sót fogyasztanak, az elkövetkező években egészségügyi okokból csökkenni fog a megengedett sótartalom egyes élelmiszerekben.

Nem ugyanakkora a sótartalom az egyes világmárkák élelmiszereiben egy, a sófogyasztás csökkentésével foglalkozó egészségügyi csoport (World Action on Salt and Health) kutatásai szerint. Tizenkilenc terméket vizsgáltak, és nagy eltérésekre bukkantak. Nézzünk néhány példát:

Big Mac

Magyarország: 2,2 g / burger
Németország: 2,3 / burger
Spanyolország: 2,2 g / burger

Kellogg’s Corn Flakes

Magyarország: 1,3 g / 100 g
Egyesült Királyság: 1,25 g / 100 g
Venezuela: 1,9 g / 100 g

KFC Twister

Magyarország: 2,9 g
Kanada: 2,3 g / tekercs
Németország: 2 g

Az eltérések nagyrészt az egyes országok szabályozási szokásainak köszönhetők. Magyarországon az élelmiszerek egyes csoportjainak minőségét a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai és irányelvei határozzák meg. A minőségi előírások mellett a könyv leírja az érzékszervi tulajdonságokat (szín, íz, illat, alak, állomány) és a kémiai összetevőket. Ez utóbbiak közé tartozik a só is. A húsipari termékeknél például a sózás a húskészítmény vagy összetevőinek tartósítására, az állomány és az íz kialakítására szolgál, a sütőipari termékek esetében a só elsősorban az íz kialakításában játszik szerepet - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Rossz lett az idei búzatermés - drágulhat a kenyér?

A gazdálkodók az idén több mint 5 millió tonna búzát takarítottak be, de a rendkívül sok csapadék hatására a termés minősége sokkal rosszabb lett az átlagosnál. Normál években az étkezési és takarmány búza aránya 70-30 százalék körül mozog, az idén viszont éppen fordított helyzet alakult ki, és a malmi minőségű búzából termett kevés.

A rendkívüli időjárás következménye a búzaárakat is megmozdította, hiszen az étkezési termény ára meghaladta a tonnánkénti 50 ezer forintot is, miközben a malmok az idei betakarítási előtti lisztárakat ennél olcsóbb búzához "árazták be". Ezért a molnárok az aratás óta sorra jelentették be lisztáremelési terveiket a pékeknek, akik korábbi iparági nyilatkozatok szerint szintén kénytelenek továbbhárítani többletköltségeiket. Bár a sütőipari termékek árát nem csak a búzapiaci helyzet határozza meg, a búzaárak a jövő évi betakarításig mindenképpen "felfelé húzhatják" a hazai kenyérárakat - tudta meg a Pénzcentrum az Agrárszektor.hu-tól.

Például az egyes élelmiszerfajtákra vonatkozóan így alakul a szabályozás:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • A hőkezelt sonkák esetében a maximális nátrium-klorid (azaz só-)tartalom 4,5 százalék (m/m)
  • A szárításos érleléssel készült kolbászok esetében a maximális nátrium-klorid tartalom 5,0 százalék
  • A virslik esetében ez az érték legfeljebb 2,5 százalék
  • Az angolszalonna esetében a nátrium-klorid tartalom legalább 1,5 százalék, de legfeljebb 7,5 százalék lehet.

A magyarok több sót fogyasztanak az ajánlottnál, ezért a sütőipari termékek, azaz a kenyerek és péksütemények jelenleg előírt

sótartalmát 2 lépcsőben csökkentik majd.

A kenyerek esetében az előírt konyhasótartalom jelenleg legalább 1,5 százalék, legfeljebb 2,8 százalék. De:

  • 2015. január 1-től legalább 1,3 százalék legfeljebb 2,5 százalék
  • és 2018. január 1-től legalább 1,3 százalék, legfeljebb 2,35 százalék lehet majd a sótartalom az élelmiszerkönyvi előírás szerint.

Ugyan a sótartalom csökkentése fontos, arról sem szabad megfeledkezni, hogy a sóbevitel elengedhetetlen számunkra.

A nátrium az egyik legfontosabb makroelem a szervezet számára,

de a népegészségügyi szerv véleménye szerint napi 1,5-2 gramm nátrium elégséges a szervezet napi nátriumigényének fedezéséhez. A nátrium csaknem teljes egészében a konyhasóból származik, 2 gramm nátrium 5 gramm konyhasónak felel meg.

Túl sok a sóból

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI), 2009-től 2014-ig vizsgálta az élelmiszerek sótartalmát, valamint az óvodai, iskolai közétkeztetés ételeinek sótartalmát. Eszerint a sóbevitel Magyarországon az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott érték több mint háromszorosa (az ajánlott sóbevitel férfiaknál 17,5, míg nőknél 12,1 gramm).

A gyermekek esetében is hasonló a helyzet, mint azt az óvodások körében végzett országos felmérés is igazolja. Az eredménynek tükrében Magyarország csatlakozott az Európai Unió által indított Sócsökkentő keretprogramhoz, elindítva a STOP SÓ Nemzeti Sócsökkentő Programot - emlékeztetett a Nébih.

Címkék:
vásárlás, nébih, kenyér, , venezuela,