Pénzcentrum • 2014. június 28. 07:01
Sok millió tonna élelmiszert dobunk ki évente világszerte, aminek a legnagyobb része még csak ki sem volt bontva. Azaz nem csak a vacsoramaradékunkat pocsékoljuk el, hanem sokkal többet vásárolunk, mint amennyire szükségünk van. Becslések szerint Magyarországon évente minden család 50 ezer forintot dob a kukába.
Többek között az egyet fizet, kettőt kap akciók, vagy a hatalmas leárazások ösztönzik arra a vásárlókat, hogy olyasmit is megvásároljanak, amire nincs szükségük. A felesleges készételek, alapanyagok pedig gyakran felbontatlanul végzik a kukában: hamarabb lejár a szavatossági idejük, minthogy bárki is elfogyasztaná, felhasználná azokat. Globálisan nagyjából négymilliárd tonna élelmiszert termelünk évente, és ennek körülbelül 30-50 százaléka, azaz akár 2 milliárd tonna nem juthat el a fogyasztókhoz a becslések szerint - áll a brit Institution of Mechanical Engineers intézet jelentésében.
A statisztikák szerint a magyar háztartások évente közel egy mázsa élelmiszert dobnak a szemétbe. Bár ez nem mentség, de Nyugat-Európában és Észak-Amerikában négyszer ekkora mennyiséget dobnak el. Az ehető, ám kidobott élelmiszer sok pénzébe kerül a családoknak: egy kilogramm élelmiszer átlagos ára 500 forint, így úgy is számolhatunk, hogy évente minden magyar család 50 ezer forintot dob a kukába.
Legnagyobb mennyiségben a friss zöldségek és gyümölcsök, a hús és haltermékek, a kenyérfélék és a tojások végzik a szemetesben - derül ki az élelmiszerpazarlás okait kutató Waste and Resources Action Programme (Wrap) adataiból. Egyrészt azért ezeket pazaroljuk el ilyen nagy mértékben, mert ezek azok a termékek, amik minden háztartásban megtalálhatóak, másrészt pedig mert viszonylag rövid lejárati idejűek például a liszthez, rizshez, vagy más általános alapanyaghoz képest. A legkevesebbet az édességből, csokoládéból dobunk ki.
Az Institution of Mechanical Engineers szakértői szerint az is támogatja ezt a pazarló életmódot, hogy a hatalmas hipermarketeknek, szupermarketeknek köszönhetően már nem vagyunk tisztában az étel valódi értékével. Mindenből hihetetlen mennyiség van a polcokon, gyakran még az előállítási költségnél is olcsóbban. Mi pedig úgy érezzük, mindre szükségünk van, pláne ilyen áron. Viszont az emberek többsége a szakértői tanulmány szerint túl monotonnak találja, ha napokig, netán hetekig ugyanazt kell ennie. Ezért a nagy mennyiségek egy része inkább a kukában végzi.
Pedig a maradék ételeket rengetegféleképpen lehet hasznosítani. Például a főtt ételt újrahasznosíthatjuk, számos receptet találni az efféle honlapokon és szakácskönyvekben, amik direkt erre szakosodnak. Pörköltből gulyáslevest, nokedli köretből tojásos nokedlit, sült húsból töltött, vagy rakott zöldséget, csakhogy egy pár, egyszerű lehetőséget említsünk. De van például egy magyar kezdeményezés - egy okostelefonokra letölthető alkalmazás - ami összeköti az éhes, házi kosztra ácsingózókat azokkal, akik főznek, csak épp túl sokat. Ide feltöltheti fotóit az, akinél felesleg van, az meg lecsaphat rá, aki épp arra vágyik. Később még pénzt is kaphatna érte aki főzött, de leginkább élelmiszerbiztonsági okokból egyelőre ez még nem lehetséges. Amerikában sok államban például az otthon főzött fogások után csak minimális adót kell fizetni, ha valaki értékesíti azokat.
JÓL JÖNNE 2,8 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 2 809 920 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 62 728 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 62 824 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)
A konyhai hasznosításon túl gondolhatunk növényeinkre is, vagy épp ismerőseinkére. A kerttel rendelkezők könnyen hasznosíthatják komposztálással a zöld- illetve konyhai hulladékot. Egy jól szellőző komposztkeret kell hozzá, ezt például raklapból mi is elkészíthetjük. A konyhai hulladékon mellett az egyensúly érdekében érdemes gallyakat, vagy fűrészport is keverni a komposztunkba. Ma már lakótelepeken, többlakásos házak kertjeiben is van olyan közösségi kezdeményezés, amikor a lakók összefognak és közösen komposztálnak. Az eredményt aztán mindenki felhasználhatja növényei táplálására.
Ezek mellett lejárathoz közelítő alapanyagainkat, konzervjeinket, vagy más porított, tartósított ételt érdemes elvinni olyan szervezeteknek, akik rászorulókon segítenek. Így nemcsak amiatt fogjuk jól érezni magunkat, hogy nem pocsékoltuk el ezeket, hanem azért is, mert valakin segítettünk ezzel.