Pénzcentrum • 2014. április 22. 09:00
Legtöbbször a lejárati idővel és a húsokkal, húskészítményekkel trükköztek az élelmiszer-kereskedők tavaly - írja a Napi Gazdaság.
A leggyakoribb jogsértés a lejárt minőségmegőrzési idővel való forgalmazás az élelmiszer-kereskedelemben. A második helyen a jelölési kifogások állnak, utánuk pedig a nyomonkövethetőség hiánya következik. A Vidékfejlesztési Minisztérium szerint leggyakrabban a húsokkal és húskészítményekkel fordulnak elő visszaélések. Tipikus hiba, hogy a termék összetevői eltérnek az élelmiszerkönyvi előírásoktól, vagy nem tüntetik fel magyarul a legfontosabb információkat.
Tavaly közel 69 ezer esetben ellenőriztek élelmiszer-biztonsági létesítményeket. Összesen 3587 határozatban valamivel több mint 900 millió forint bírságot szabtak ki. A vizsgált termékek közül tízezernél is több terméket kellett kivonni a forgalomból.
Az idei év első három hónapjában már közel 17 ezer ellenőrzést folytattak le a hatóságok, ebből 810 esetben kellett bírságolni. Közel ötezer terméket pedig már ki is kellett vonni a forgalomból.