Komoly mérgezést is okozhat a karácsonyi menü

Pénzcentrum2013. december 24. 16:07

A bejgli, a halászlé és a töltött káposzta szinte minden családnál előfordul ilyenkor karácsonykor. Az ünnepek alatt és után is érdemes azonban figyelni az élelmiszerek biztonságos tárolására és persze a higiéniára is. Mutatunk néhány tuti tippet.

A karácsonyi ünnepek elengedhetetlen velejárója a bőséges családi ebéd, vacsora, amely azonban könnyen balul sülhet el. A sütés-főzés során többek között figyelnünk kell arra, hogy tiszta környezetben, eszközökkel dolgozzunk, az alapanyagokat elkülönítve tároljuk, az ünnepi ételt alaposan süssük át, majd a maradékot hűtve tároljuk - tanácsolja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Kifogástalan alapanyag!

A karácsony legnépszerűbb fogásai a sültek, a halászlé, rántott hal és a töltött káposzta. A hús és a hal frissességét a szagából, színéből és állagából meg lehet állapítani, ha az a megszokottól eltérő, ne vegyük meg. A süteményekhez, bejglihez felhasznált diót, mákot és aszalt gyümölcsöket alaposan ellenőrizzük. Ha penészedésre, molyosodásra utaló jelet veszünk észre, ne használjuk fel a terméket.

Tiszta konyha, tiszta kéz!

Kockázatosabb ételek:

majonézes saláták, mártások, egyéb hidegkonyhai készítmények,

tojáskrémes, tojáshabos sütemények, egyéb cukrászsütemények,

madártej, vaníliasodó, tiramisu,

darált, töltött húsok.

Biztonságosabb ételek:

minden, jól átfőtt, átsült, frissen elfogyasztott étel

ecetes, citromos saláták (majonéz nélkül)

jól átsült húsok

pogácsa, linzerek, rétesek

Az emberi és állati szervezetekben, valamint környezetünkben szabad szemmel nem látható mikrobák találhatók. Ezek rákerülhetnek a kézre, edényekre, eszközökre, és az élelmiszerrel a szervezetünkbe jutva megbetegedést okozhatnak. Ezért munkakezdés előtt és közben is többször, alaposan mossunk kezet. A főzéshez, előkészítéshez használt edényeket és eszközöket, az élelmiszerrel érintkező felületeket alaposan mossuk le az ételkészítés előtt, közben és utána is. Így megelőzhetjük a gyomorrontást, ételmérgezést.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Különítsük el az alapanyagokat!

A nyers húsokat, zöldséget és tojást a többi élelmiszertől elkülönítve tároljuk. Különösen a már elkészült, fogyasztásra kész ételektől különítsük el ezeket, már bevásárláskor és a hazaszállítás során is. A nyers húson és a kicsepegő húslében súlyos megbetegedést okozó mikrobák fordulhatnak elő, melyek a tárolás és az előkészítés során átkerülhetnek a már fogyasztásra kész élelmiszerbe. Ezért a nyers húsokhoz használt eszközöket, vágódeszkát az ételkészítés során más célra ne használjuk. Ajánlott külön eszközöket használni a húsok és a zöldségek előkészítéséhez, melyeket a munka végeztével, illetve a sütés-főzés folyamat közben is alaposan mossunk el. Kórokozó mikroorganizmusok egyéb tisztítatlan nyersanyagokon, különösen földdel szennyeződött, esetleg szennyvízzel öntözött zöldségeken, valamint tojáson is előfordulhatnak. A zöldségeket és gyümölcsöket mindig alaposan mossuk meg.

Alapos sütés-főzés!

A sütés-főzés akkor alapos ha:

az étel felforr,

a tojásétel megszilárdul,

a hús belseje is szemmel láthatóan jól átsült,

a húst megszúrván a szivárgó lé tiszta, nem rózsaszín, véres.

Élelmiszerbiztonsági alapszabály, hogy a melegen készülő ételeket addig kell sütni, főzni, míg belső hőmérsékletük el nem éri a 75°C-ot! Ezen a hőmérsékleten ugyanis a legtöbb hasmenést, hányást okozó, emberre veszélyes mikroba elpusztítható. Ennél alacsonyabb hőmérsékleten (50-60°C körül) a baktériumok ugyan legyengülnek, számuk csökken, azonban maradnak olyan túlélő csírák, melyek az étel hosszabb eltartása idején újra elszaporodhatnak és megbetegedésekhez vezethetnek. Az ennél is alacsonyabb, langyos hőmérséklet még veszélyesebb lehet, mivel ezzel kifejezetten kedvező életfeltételeket biztosítunk a baktériumok számára, főként, ha az ételt hosszabb ideig tároljuk ezen a hőmérsékleten pl. az ünnepi asztalon tálalva egész este. A különböző élelmiszerek jellege, tömege, hővezetése lényegesen eltérő lehet, így belső hőmérsékletük hosszabb-rövidebb idő alatt éri el azt a hőfokot, melyen a mikrobák elpusztulnak. Az egyben sült csirke és egyéb, nagyobb darabban, egészben elkészített húsok, vagy darált húsból készülő, illetve töltelékes, göngyölt húsok belsejének alapos átforrósodása különös figyelmet igényel. Ha az étel közepe nem kap elegendő hőt, az ott meghúzódó mikrobák túlélik a hőkezelést, és a hűlés langyos szakaszában elszaporodhatnak. A sültekhez kisebb darab húsokat részesítsük előnyben, ezek könnyebben elérik a biztonságos maghőmérsékletet! A nyers darált húst még a vásárlás napján készítsük el, minél tovább tároljuk, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a rajta lévő baktériumok elszaporodnak.

Gyors lehűtés, hűtött tárolás!

Elkészített ételeinket fogyasszuk frissen, ne hagyjuk huzamosabb ideig szobahőmérsékleten állni - javasolják a szakemberek. Két órát meghaladó, langyos hőmérsékleten való tárolás már veszélyes lehet, hiszen alkalmas feltételeket teremt a betegségeket okozó mikrobák elszaporodásához. Hidegben a baktériumok szaporodása leáll vagy lelassul. Ezt figyelembe véve tálaljuk fel ünnepi ételeinket! Nyers tojással készült ételeknél fokozottan figyeljünk a megfelelő hűtésre, kockázatossága miatt ne adjuk kisgyermekeknek! Ne tegyük az összes fogást egyszerre az ünnepi asztalra, a menü egymást követő fogásait felszolgálásig tároljuk hűtve (ez a süteményekre is érvényes).

A megmaradt ételeket azonnal hűtsük le és minél előbb tegyük hűtőszekrénybe. A hűtőbe úgy tegyük be az ételeket, lehetőleg lefedve, zárható dobozokban elkülönítve, hogy egymást ne szennyezhessék! Hűtőszekrényben se tároljuk 2-3 napnál tovább a megmaradt ételt!

Címkék:
vásárlás, karacsony, élelmiszer,