Kitolják a határidőt: támogatással vásárolhatók bankjegyvizsgáló készülékek

Pénzcentrum2012. október 11. 14:07

Az elmúlt hetekben jelentősen megnövekedett a Magyar Nemzeti Bank bankjegybiztonsági programja iránt érdeklődők száma. A program keretében a kiskereskedők és szolgáltatók már 7000 forinttól juthatnak a megbízható bankjegyellenőrzést lehetővé tevő UV-A/C készülékhez. Annak érdekében, hogy a felhasználóknak elegendő idejük legyen pályázatuk elkészítésére, a jegybank meghosszabbította a leadási határidőket; így pályázni november 23-ig lehet - tájékoztatta lapunkat az MNB.

A Magyar Nemzeti Bank törvényben rögzített feladata, hogy a gazdaságot megfelelő mennyiségű, minőségű és címletösszetételű készpénzzel lássa el. A jegybank kiemelt figyelmet fordít a bankjegyhamisítás elleni küzdelemre, valamint a tudatos készpénzhasználatra. Jelenleg a hamis bankjegyek elleni védekezés egyik leghatékonyabb eszköze az UV-A és UV-C fénycsővel egyaránt rendelkező bankjegyvizsgáló segédeszközök használata.

Bár a hazai bankjegyhamisítás nemzetközi viszonylatban is alacsonynak tekinthető, a tudatos készpénzhasználattal még így is tovább csökkenthető a hamis bankjegyek elfogadása miatt keletkező kár. A nem valódi papírpénz elfogadása esetén ugyanis a veszteség az elfogadó kiskereskedőt és szolgáltatót terheli.

A jegybank által támogatott program keretében egyes UV-A/C készülék már 7000 forinttól elérhetők: így akár már egy hamis 10 ezer forintos bankjegy kiszűrésével megtérül a pályázók befektetése.

A jegybank a pályázat során az UV-A/C készülékek nettó kiskereskedelmi árának 60 százalékával — de készülékenként legfeljebb 20 ezer forinttal — támogatja a programban résztvevő pályázókat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A jegybank a benyújtott pályázatokat az előre meghirdetett kritériumok alapján elbírálja, majd ezt követően elpostázza a támogatást igazoló kupont és az információs anyagokat az arra jogosultaknak.

A közlemény szerint az elmúlt hetekben jelentősen megnövekedett a Magyar Nemzeti Bank bankjegybiztonsági programja iránt érdeklődők száma. Annak érdekében, hogy a felhasználóknak elegendő idejük legyen pályázatuk elkészítésére, a jegybank meghosszabbította a leadási határidőket; így pályázni november 23-ig lehet. A kuponok beváltási határideje 2013. január 10-re módosult.

Címkék: