Drágulás előtt a hústermékek

Pénzcentrum2012. október 4. 08:35

Eddig is emelkedett a hús ára, de várhatóan további drágulás következik az idei aszály miatt - tudta meg az InfoRádió a Vágóállat és Hús Terméktanács titkárától. Menczel Lászlóné szerint egy kilogramm karaj év végén több mint 1 800 forintba kerül majd.

A takarmányköltségek drágulása miatt emelkedett a hús ára, ugyanis az előállításban a legnagyobb részt ezek a költségek jelentik - mondta el a Vágóállat és Hús Terméktanács titkára. Menczel Lászlóné kiemelte: az áremelkedés már megkezdődött, mivel sok helyen már elfogyott a tavaly még olcsóbban vásárolt takarmány.

Az élő állat előállítási költsége 20-25 százalékkal lett drágább, ezt a termelők továbbhárítják a feldolgozók felé, akik szintén érvényesítik átadási áraikban, így aztán a vásárlóknak is többet kell fizetni a húsért. A titkár példaként említette, hogy év elején egy kilogramm karajért 1 300 forintot kellett fizetni, most már 1 600 forintra drágult ez a termék, de az év végére további 15 százalékos áremelkedés várható. Menczel Lászlóné szerint nem várható, hogy a takarmányárak csökkennének, így a hús sem lesz olcsóbb.

 

Címkék: