Pénzcentrum • 2012. március 22. 15:33
Új hatóság, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrzi március 15-től a magyar élelmiszereket a termőföldtől az asztalig - jelentette be sajtótájékoztatón Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.
Az új szervezet célja, hogy ellenőrizze a Magyarországon forgalomban lévő, illetve forgalomba kerülő élelmiszereket, és felügyelje a feldolgozókat, illetve a forgalmazókat. A hatóságot a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) és a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal (MÉBIH) összevonásával hozták létre.
A miniszter hangsúlyozta: az élelmiszerbiztonság megőrzése, a lakosság minőségi és ellenőrzött élelmiszerekkel való ellátása kiemelt kormányzati cél, nemzetbiztonsági érdek. Kiemelt helyen szerepelnek az új hatóság feladatai között a fajtakísérletek az alapanyagok megfelelő minőségének biztosítása érdekében.
Kardeván Endre, az élelmiszerlánc-felügyeletért és az agrárigazgatásért felelős államtitkár, országos főállatorvos hangsúlyozta: az új szervezet létrehozása nem jár létszámnövekedéssel. Megmaradnak a különböző szakterületi igazgatóságok, és azok tevékenységét az újonnan létrejött hatóság szakmailag felügyeli, ténylegesen munkájukat továbbra is a megyei kormányhivatalok kötelékében látják el. Jelezte ugyanakkor azt is, hogy új központi ellenőrző csoport is létrejön, amelynek munkatársai országos hatáskörrel vizsgálódhatnak majd.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal idei költségvetése mintegy 10 milliárd forint körüli összeg, amelynek a hivatali feladatok ellátásán túl az ellenőrzési tevékenységet is finanszírozza - mondta el az MTI kérdésére Oravecz Márton. A MÉBIH elnöke, országos főállatorvos-helyettes hangsúlyozta: az általa irányított szervezet valóban a termőföldtől az asztalig kívánja ellenőrizni az élelmiszerbiztonságot. Várják a lakossági észrevételeket is, erre a célra a hivatal egy új zöldszám indítását tervezi a közeljövőben. A szervezet elsődleges feladata a megelőzés, és csak szabálytalanságok esetén kíván a szankcióval élni.