Berezeltek a szomáliai kalózok a kínai kommandósoktól - képek

MTI2010. január 24. 10:02

Kínai hadihajók kalózakciót hiúsítottak meg a szomáliai partoknál - jelentette vasárnap a pekingi központi televízió.

A közlés szerint két kínai teherhajó adott le vészjelzéseket, hogy egy gyorshajó van a nyomukban, fedélzetén szomáliai kalózokkal.

A riasztás nyomán az Ádeni-öböl körzetében őrjáratozó három kínai hadihajóról egy helikoptert küldtek ki a teherhajókhoz, továbbá az egyik hadihajó a közelükbe érve jelzőrakétákat lőtt ki, és kommandósokkal teli motorcsónakokat tett a vízre, amelyek a gyanús gyorshajó felé vették az irányt.

A kínai haditengerészet akciója nyomán a szomáliai kalózok felhagytak a teherhajók követésével.

Minden szomáliai gyerekek kalóz akar lenni

Nem panaszkodhatnak az utánpótlásra a szomáliai kalózok, ugyanis a helyi tisztségviselők és szakértők egyaránt azt mondják, a fiatalok valósággal tolonganak a kelet-afrikai országban azért, hogy elszegődhessenek tengeri rablónak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Megfigyelők szerint a kalózok tavaly kiterjesztették tevékenységüket az Ádeni-öböltől távolabb, az Indiai-óceánra, egészen a Seychelles-szigetekig.

"Egyre többen csatlakoznak, ez az egyik oka annak, hogy növekedett a támadások száma" - magyarázza egy kalóz, egy bizonyos Abdi Yare, a tengeri rablások afféle regionális központjaként funkcionáló Hararderében, Mogadishutól 300 kilométerre északra.

Tény, hogy a szomáliai kalózok szempontjából eredményes volt az év: jelenleg is 11 hajó van a birtokukban, 270 tengerészt tartanak fogva.

Címkék: