Megtakarítást is hozhatnak a megszorítások

Pénzcentrum2009. április 23. 09:30

Az új kormány megszorító intézkedései várhatóan tovább nehezítik majd az önkormányzatok helyzetét. A bérbefagyasztás és a 13. havi juttatás megszüntetése viszont - miközben nyilván nem ösztönöz senkit jobb munkavégzésre - az intézményeket részben saját forrásaikból finanszírozó helyhatóságoknak megtakarítást is eredményezhet.

A dunántúli nagyvárosok zöme már rákényszerült a működési költségek idei lefaragására, hiszen például az iparűzési adóból származó bevétel várhatóan nagymértékben csökken majd. A legtöbb helyütt létszámstop van, több munkakört összevonnak és megválnak a nyugdíjasoktól is.

A legkritikusabb helyzetben talán a polgármester-választás előtt álló, közel 20 milliárdos adóssággal küzdő Pécs van: idei költségvetése 3-5 százalékos leépítéssel számol.

A kaposvári önkormányzat napirendjén egyelőre az oktatási intézmények összevonása áll az első helyen, amitől számottevő megtakarítást remél a város. A közszféra béreinek befagyasztása, illetve csökkentése várhatóan jelentősen mérsékli majd a nagy munkanélküliség miatt amúgy sem jelentős vásárlóerőt.

Zalaegerszegen a bérezési rendszer átalakítása felgyorsíthatja a fluktuációt, hiszen a legképzettebbek ma is találnak jó állást. A város már eddig is egy sor intézkedést hozott működési költségeinek csökkentésére, nagy kérdés, hogy az új kormány a jövő évi költségvetésből mennyit szán a helyhatóságoknak és ehhez milyen feladatokat rendel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A szombathelyi önkormányzat egyenesen úgy látja: bűvészmutatvány lesz kezelni a növekvő szociális gondokat egyre kevesebb és egyre rosszabbul fizetett emberrel.

Címkék: