Pénzcentrum • 2009. április 11. 08:00
A Jerusalem Post felmérése szerint az idei évben kevesebbet költenek Izraelben az ezekben a napokban is tartó pészah ünnepére.
A 800 üzlet megkérdezésével készült vizsgálat azt mutatja: a fogyasztók 14 százalékkal kevesebbet költenek az idei ünnepre, mint tavaly. A kozmetikusok 12 százalékos, a fodrászok 8 százalékos visszaesésről számoltak be.
Egy elemző szerint az izraeliek idén sokkal visszafogottabban ünneplik a pészahot: kevesebb vendéget hívnak és ételekből is az alacsonyabb árfekvésűeket választják. Mindenképp az látszik, hogy a gazdaság lassulása már a gyakorlatban is elérte a fogyasztókat: az árak növekednek, a kereslet visszaesett.
Kevesebben utaznak el otthonról az ünnep alatt, és visszaesés tapasztalható az új ruhák és cipők vásárlásában is. Ugyanakkor az ünnephez kapcsolódóan sokan vásárolnak új bútorokat: ez a szektor 5 százalékkal növelte az eladásokat az elmúlt hetekben.
A pészah -amit sokan zsidó húsvétnak is neveznek- Izraelben hét napig (máshol nyolc napig) tart. A zsidóság egyiptomi fogságból való megszabadulására és kivonulására emlékeztető pészah egyben a tavasz, a természet újjászületésének ünnepe is.
JÓL JÖNNE 2,8 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 2 809 920 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 62 728 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 62 824 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)
A pészahot számtalan előírás szabályozza. Éppen ezek betartása miatt az előkészületeknek már egy hónappal az ünnep előtt elkezdődnek. A családok minden erjedésre alkalmas élelmiszertől megtisztítják lakásaikat. Tűzhelyeiket és minden étkezéssel kapcsolatos dolgukat rituális tisztításnak vetik alá
A hagyomány szerint a pészah előtti héten őrlik meg az addig gondosan tárolt gabonát. Ebből a gabonából sütik szigorú tisztasági előírások betartásával a pászkát, amely csak liszt és víz felhasználásával készülhet.