Forint-lesen: mi drágul a gyenge árfolyam miatt?

Pénzcentrum2009. február 6. 08:30

A rendkívül gyenge forint miatt bizony sok mindenkinek fáj most a feje. Elég ha arra gondolunk, hogy az általunk vásárolt áruk- és szolgáltatások, melyeket nem idehaza termeltek meg, mind drágábbak lesznek, a fogorvosi szolgáltatástól kezdve a tavaszi kollekciókig.

Ha valahol áremelkedés várható, akkor az a ruházati piac, igaz, a kereskedők a fokozott verseny miatt igyekeznek a lehető legkevésbé drágítani portékáikon.

A Marks&Spencer márkát forgalmazó S-Modell Zrt. vezérigazgatója, Jüttner Katalin elmondta, az őszi kollekciót most kell megrendelniük, melyek már nyáron kikerülhetnek az üzletekbe, méghozzá magasabb forintárfolyammal számolva. Ezen a cég úgy próbál enyhíteni, hogy szűkíti az árrést, de persze végtelenségig nem lehet lemondani a profitról.

A piac kisebb szereplői ugyan még nem vásárolnak be ennyire előre, azonban a plazakban fizetendő bérleti díjak, és a rezsi szintén euróban értendők. Ez a kicsiket kellemetlenebbül érinti, már csak azért is, mert ők jellemzően havi elszámolásban vannak, most viszont azok jártak jól, akik már kifizették az első negyedéves díjakat.

A plázákban nem várható bérleti díj csökkenés, hiszen az épületek tulajdonosai is jellemzően devizahiteleket törlesztenek, így őket is kellemetlenül érinti a gyenge forint.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Elemzők szerint, ha tartósan itt marad az árfolyam, akkor szinte biztos, hogy idén legalább egy kereskedelmi lánccal kevesebb lesz itthon, de előfordulhat az is, hogy több neves vállalkozás is csődbe megy.

Címkék: