Lekerülhet a napirendről a postaliberalizáció

Pénzcentrum2009. január 30. 09:00

Változhat a postai piacnyitás dátuma, mert a megváltozott gazdasági környezet a ma még nemzeti tulajdonban levő posták működését is megnehezíti - mondta tegnap Pecze Pál, a Postásszakszervezet elnöke a Union Network International (UNI) szövetség postai ágazatának budapesti konferenciáján. Forrás: Magyar Hírlap

2013. január elsején tizenegy másik európai postához hasonlóan a több mint 36 ezres létszámmal működő Magyar Postának is teljesen meg kell nyitnia piacait. Ennek értelmében az 50 gramm alatti küldemények tekintetében megszűnik a monopóliuma.

Az UNI elnöke szerint az Európai Bizottság piacnyitási döntése óta a válság hatására új jelenségekkel kell szembenézni. Egyrészt a kontinensen szinte mindenhol csökken a levélforgalom, másrészt a szabadpiac összeomlott, nem képes szabályozni a folyamatokat.

Ilyen helyzetben nem lehet kitenni liberalizációnak a postákat, ugyanis ismét munkahelyek szűnhetnek meg. A megváltozott gazdasági környezetben erősödött az állam szerepe, az ügyfeleknek például nagyobb a bizalmuk az állami posták pénzügyi szolgáltatásai iránt.

A Magyar Posta vezérigazgatója szerint a piacnyitással kapcsolatban alapvetően három kérdést kell ismételten tisztázni. Egyrészt milyen szolgáltatások tartoznak majd az egyetemes szolgáltatási körbe, ki finanszírozza őket, illetve a különböző méretű településeken melyek lehetnek a piacra lépés feltételei.

Címkék: