Brüsszel nem szeretné, ha megsüketülnénk!

Pénzcentrum2009. január 28. 11:00

Meglena Kuneva, az Európai Unió fogyasztóvédelmi biztosa szerint szükséges lenne valamiféle korlátozást előírni az MP3 lejátszókat gyártó cégek számára, hogy a zenehallgatás egészségkárosító hatásait csökkentsék. A gyártók, többek között a iPod-ot gyártó Apple azonban nem ért ezzel egyet.

Az Európai Bizottság szerint manapság a fiatalok igen nagy része szenved halláskárosodást a fülükből kilógó MP3-lejátszókból bömbölő zene miatt, amit Brüsszel szigorú szabályok felállításával szeretne megelőzni.

Szakértők szerint 80-85 decibelnek még nincs egészségkárosító hatása, sokan azonban 100 decibelen hallgatják a zenelejátszójukat, ami már maradandó károsodást is okozhat. Igazi problémát persze az jelent, ha valaki naphosszat a fülhallgatón keresztül hallgat zenét - figyelmeztet Kuneva.

A helyezet megoldására gyűltek össze kedden a bizottság képviselői, közgazdászokkal és az iparág képviselőivel tárgyalni, hogy miként lehetne megoldani a problémát, milyen korlátozások bevezetésére van szükség.

Kuneva szerint meg kellene szabni egy felső határt a lejátszók hangerejét illetően, valamint megfelelő információval kellene ellátni a fogyasztókat a káros hatásokról. A maximálisan elviselhető hangerő azonban egyénenként változik, általában 60-120 decibel között mozog, de még a környezeti tényezők is befolyásolják, hogy honnantól káros az egészségre.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Fontos lenne a fej-, illetve fülhallgatók minőségén is javítani, hiszen a készülékekhez gyárilag tartozó fülhallgatók általában nem épp csúcskategóriásak.

Nem ért egyet a javaslattal azonban a világ egyik legkelendőbb MP3-lejátszója, az iPod gyártója, az Apple. Tom Brookes szerint ugyanis minden használónak meg van a lehetősége, hogy lejjebb vegye a hangerőt, ha úgy érzi, az már káros a hallására, külön bürokratikus szabályozásra tehát nincs szükség - írja a die Presse.

Címkék: