A nyugdíjasain spórolna a Tesco!

Pénzcentrum2009. január 26. 07:00

A Tesco besokallt a nyugdíjjárulékok mértékétől, ezért lobbizni kezdett a brit kormányzatnál, hogy csökkenthesse a nyugdíjkifizetések összegét, ha a dolgozó tovább élne a korábbi várakozásoknál.

A Tesco beadványa szerint a brit nyugdíjrendszer - sajátságaiból adódóan - egyre nagyobb terhet ró a munkáltatókra. A jelenlegi szisztémában ugyanis a rendszeres járulékok és a nyugdíjkorhatár eléréséig tartó időtartamból számítanak ki egy rendszeres havi járandóságot, ám a folyamatosan növekedő várható életkor miatt ez nagyobb terhet jelent a vállalatok számára, mint korábban.

A Tesco ugyan nem adná fel ezt a sémát - hiába egyre kevesebb az egész életen át tartó nyugdíjat fizető cég - de mindenképpen újratárgyalná a feltételeket a szakszervezetekkel. A törvények ezt lehetővé is teszik, ám vannak területek, amelyekbe a munkáltatók nem szólhatnak bele. Ilyen például a dolgozói jövedelmek indexálása.

Pedig a nyugdíjak körül komoly botrányok voltak az utóbbi években. Mint kiderült a brit kormány egy bizottságának jelentéséből, mintegy 195 milliárd font tőke hiányzik a nyugdíjak finanszírozásához.

Címkék: