Megkönnyebbülhetünk: feloldották a gázkorlátozást!

Pénzcentrum2009. január 15. 12:39

Ahogy az idő melegszik, egyre kevesebb gázt fogyasztunk. A megtakarítás egyben azt is jelenti, hogy mindenki gázhoz juthat: reggel tíz órától feloldották az egyes kategóriába tartozó nagyfogyasztókat érintő korlátozást is, sőt akár Szlovákiát is ki tudjuk segíteni.

Délelőtt tízkor feloldották az egyes kategóriába tartozó nagyfogyasztókra is a gázkorlátozást - jelentette be az energiaügyi miniszter. Molnár Csaba már szerdán jelezte, hogy ha a következő egy hétben az előre jelzettnek megfelelően alakul az időjárás és a gázrendszerben nem történik műszaki meghibásodás, akkor sem kell új intézkedést bevezetni, ha továbbra sem jön Ukrajna felől gáz Magyarországra.

Az enyhe időjárás miatt csütörtökön is kevesebbet fogyasztunk, mint amennyi a rendelkezésre áll. Várhatóan 54-56 millió köbméter gázt használunk el, de 66 millió köbméter áll a rendelezésünkre. Szerdán az ország gázfogyasztása 58 millió köbméter volt, köszönhetően a vártnál enyhébb időjárásnak. Ez lehetővé tette, hogy csökkentsék a földalatti gáztárolók kitermelési ütemét, csúcskapacitásuk megőrzése érdekében. Molnár Csaba azt is bejelentette, hogy a Mol kész 1-1,5 millió köbméter gázt juttatni Szlovákiának, ha azt igénylik és fogadni tudják.

Címkék: