Újabb gigacég intett be a home office-nak: sok dolgozó számára itt ér véget a jó világ?

Pénzcentrum2024. október 18. 18:15

Az Amazon Web Services (AWS) vezérigazgatója, Matt Garman határozottan kiállt a vállalat új, heti ötnapos irodai munkavégzést előíró politikája mellett. A döntés, amely januártól lép életbe, megosztotta az alkalmazottakat, és Garman szerint azoknak, akik nem tudnak alkalmazkodni az új elvárásokhoz, érdemes lehet más munkalehetőség után nézniük - írta meg a Reuters.

Az AWS összes dolgozójának tartott megbeszélésen Garman kifejtette, hogy a megkérdezett alkalmazottak többsége támogatja az új irányelvet. A vezérigazgató hangsúlyozta az irodai jelenlét fontosságát az innováció és az együttműködés szempontjából.

"Amikor igazán érdekes termékeken akarunk újítani, nem láttam, hogy képesek lennénk erre, ha nem személyesen vagyunk jelen" - mondta Garman.

Az Amazon korábban háromnapos irodai jelenlétet írt elő, de Andy Jassy vezérigazgató a múlt hónapban bejelentette a váltást az ötnapos modellre. A döntés célja, hogy elősegítse az innovációt, az együttműködést és a kapcsolattartást.

A politika azonban felháborodást váltott ki számos alkalmazott körében, akik szerint ez felesleges időpocsékolás az ingázás miatt, és az irodai munka előnyeit nem támasztják alá független adatokkal. Néhány, a korábbi szabályokat nem tartó alkalmazottnak azt mondták, hogy "önként felmondanak", és kizárták őket a vállalati rendszerekből.

Az Amazon ezzel a lépéssel keményebb álláspontot képvisel, mint több technológiai versenytársa, például a Google, a Meta és a Microsoft, amelyek két-három napos irodai jelenlétet írnak elő.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Garman szerint a háromnapos irányelv nem volt elég hatékony. "Nem igazán értünk el semmit, nem tudtunk együtt dolgozni és tanulni egymástól" - magyarázta, hozzátéve, hogy különösen a vállalat vezetői elveit volt nehéz követni a korábbi rendszerben.

A vezérigazgató kiemelte, hogy bizonyos vállalati értékek, mint például az "egyet nem értek és elkötelezem magam" elv, nem működnek jól távmunkában. "Nem tudom, próbáltatok-e már Chime-híváson keresztül egyet nem érteni. Ez nagyon nehéz" - jegyezte meg, utalva a vállalat belső kommunikációs platformjára.

Címkék:
vállalkozás, home office, munka, amazon, google, microsoft, dolgozók, munkavállalók, meta,