Nagy terhet kaptak a nyakukba a magyar vállalkozók: szakcióra számíthat, aki ezt elmulasztja

Pénzcentrum2024. október 11. 10:33

Több ezer cégre vonatkozik Magyarországon a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv, a NIS2, az előírt regisztrációt elmulasztó társaságok akár szankciókra is számíthatnak a hatóságtól - hívta fel a figyelmet az EY nemzetközi tanácsadó cég.

A NIS2 irányelv célja, hogy az Európai Unió tagállamai hatékonyan vehessék fel a küzdelmet a folyamatosan növekvő kiberfenyegetésekkel szemben. Az előírások a legalább 50 főt foglalkoztató vagy a 10 millió eurót meghaladó éves árbevétellel rendelkező cégekre, valamint minden olyan szervezetre vonatkoznak, amelyek az EU gazdasági és társadalmi fejlődése szempontjából kritikus funkciót látnak el - ismertetik a közleményben.

Kiemelték: a szabályozás 2024. október 18-án lép hatályba, ezzel elindul a felügyeleti és ellenőrzési tevékenység. Zala Mihály, az EY kibervédelmi szolgáltatásokkal foglalkozó vezetője a közleményben hangsúlyozta, a kötelező bejelentkezés hivatalos határideje már június 30-án lejárt, azonban

a regisztrációt elmulasztó cégek még szankcionálás nélkül pótolhatják a szükséges dokumentumokat október 17-ig.

Ez az utolsó esélyük az érintett hazai vállalkozásoknak, hogy szankció nélkül belépjenek a nyilvántartásba a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságánál. A jogszabály alapján a NIS2 hatálya alá tartozó vállalatoknak legkésőbb december 31-ig vagy a regisztrációt követő 120 napon belül szerződést kell kötniük egy auditorral is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A független vizsgálat lefolytatására 2025. december 31-ig van lehetőségük a cégeknek. Akik ezt elmulasztják, vagy kicsúsznak a határidőből, akár éves árbevételük két százalékát is kifizethetik büntetésként, és még a vezetőket is eltilthatják a munkavégzéstől - figyelmeztet közleményében az EY. Zala Mihály kiemelte, a cégeknek számos feladatot el kell végezniük ahhoz, hogy megfeleljenek a NIS2 követelményeknek, ezek közé tartozik a kiberbiztonsági hiányosságokat feltáró GAP analízis, adathalász-, illetve kibertámadás-szimulációk, az információbiztonsági irányítási rendszer kiépítése és auditálása.

 

Címkék:
vállalkozás, cég, magyarország, október, eu, magyar, vállalkozók, kisvállalkozás, kibervédelem,