Érik a katasztrófa a kiskereskedelemben: egyre több vidéki bolt zár be végleg, minden egy irányba mutat

Pénzcentrum2024. október 10. 08:15

A kiskereskedelmi üzletek számának drasztikus csökkenése miatt egyre nagyobb szerepet kapnak a mobil élelmiszerárusok, akik a kisebb települések lakóit látják el alapvető termékekkel - derül ki a HelloVidék cikkéből.

A KSH adatai szerint 2022 júniusára több mint 7 ezer kiskereskedés zárt be, ami komoly gondot jelent különösen a vidéki régiókban élőknek, ahol sok helyen már egyetlen bolt sem működik. Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint a kisboltok bezárásának folyamata a koronavírus járvány idején gyorsult fel, mivel akkoriban visszaesett a kereskedelmi forgalom. A falvakban és kisvárosokban különösen nehéz helyzetben vannak a kisboltok, mivel az energia- és bérköltségek emelkedése mellett egyre csökken a vásárlóerő.

A boltok bezárásával keletkezett vákuumot sok esetben mobil árusok próbálják betölteni, akik előre meghatározott időpontokban látogatják a kisebb településeket. A mozgó boltok működése nem új keletű, de az elmúlt években nőtt az igény rájuk, különösen ott, ahol már nincs működő élelmiszerbolt. A Zala megyei Popishop Mozgóbolt például Zala, Vas és Somogy megyében szolgálja ki a lakosokat minden alapvető élelmiszerrel. A tulajdonos szerint a pékáru a legkelendőbb termék, de a vállalkozásukra is nehezedik az infláció hatása.

Egy másik példa a SOMIX Bt., amely Somogy megyében lát el öt települést mozgó élelmiszerbolttal. A tulajdonos elmondása szerint a helyiek számára rendkívül kényelmes, hogy a vásárláshoz csak a kapuig kell kimenniük. A mobil árusok megjelenése különösen fontos az idős lakosok számára, akik számára nehézséget okoz a mozgás. Az infláció és az emelkedő költségek azonban itt is érzékelhetőek, ezért egyre nehezebb a nyereséges működés biztosítása.

A mozgó boltoknak az állami támogatás is sokat segíthetne, mivel ezek az egységek hozzájárulhatnak a helyi közösségek fennmaradásához. A kisebb üzletek bezárása ugyanis nemcsak gazdasági, hanem társadalmi probléma is, hiszen a kistelepülések lakói egyre inkább elszigetelődnek, ha nincs elérhető kereskedelmi szolgáltatás a közelben.

Címkék:
infláció, gazdaság, bevásárlás, vidék, vásárlók, kisboltok, boltbezárás, üzletek, somogy,