Őrület a magyar boltokban: tömegével vásárolják fel a kávékat; mire készülnek a magyarok?

Pénzcentrum2024. október 3. 16:20

A 2024 augusztus végén zárult 12 hónapot felölelő időszakban a Costa Coffee értékesített mennyisége majd 17 százalékkal haladta meg a megelőző azonos időszak eredményét - mondta el Partali Anita, a vállalat kávé üzletágának marketingvezetője.

A szakértő kiemelte, hogy komoly figyelmet fordítanak a kávé kategória folyamatos fejlesztésére, ennek érdekében minden értékesítési csatornában növelik jelenlétüket: a márka vendéglátó partnereinek száma dinamikusan növekszik, a kiskereskedelmi piacon jelen van az összes nagy kereskedelmi lánc kínálatában és a márka termékei elérhetőek a legnagyobb hazai fesztiválokon és rendezvényeken is.

A vállalat képviselője a Nielsen piackutató adatai alapján elmondta, hogy a hazai kiskereskedelmi kávépiac értéke (a szemes, őrölt és kapszulás típusokat beleértve, kivéve az instant kávétermékeket) 2023 szeptember elseje és 2024 augusztus vége között 77 milliárd forint értéket képviselt, ami 0,9 százalékos növekedés az egy évvel korábbi szinthez képest.

Mint mondta, az egyes kategóriák között átrendeződés tapasztalható: ebben az időszakban az értékesített őrölt kávé mennyisége 3,7 százalékkal csökkent, míg a szemes kávé 1,9 százalékkal, a Nespresso kompatibilis kapszulás kávék kategóriája pedig volumenben 5,1százalékkal nőtt. Az idén augusztusban zárult 12 hónap alatt a gyártók, forgalmazók összesen 14,3 ezer tonna szemes, őrölt és kapszulás kávét értékesítettek a hazai piacon.

A szektort érintő egyik legfontosabb kihívásként azonosította a kávé nyersanyag árának folyamatos növekedését, amely az értéklánc minden állomásán érezteti a hatását a termelőktől a fogyasztókig és amelyre a szakértő szerint minden piaci szereplőnek időben fel kell készülnie a megfelelő üzleti stratégiával. Az arabica kávébab beszerzési ára 19%-kal, a robustáé pedig 45 százalékkal drágult a január és augusztus közötti hónapokban.

Címkék:
kiállítás, kávé, üdítő, növekedés, kávézó, costa coffee,