Sokak régi kívánságát teljesítheti ezzel a kormány? Fontos célt tűzött ki az új gazdasági államtitkár

Pénzcentrum2024. szeptember 11. 09:45

A Nemzetgazdasági Minisztériumban szeptember közepétől új államtitkárság jön létre, amelyet Szabados Richárd vezet majd. Az új egység célja a kis- és középvállalkozások (KKV) támogatása, különösen a beruházások ösztönzése, az exportképes cégek fejlesztése, valamint egy tőkeemelési és eszközberuházási program indítása - közölte a Portfolio.

A Portfolio nemrég Szabados Richárddal, a Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség korábbi igazgatójával, illetve a formálódó új államtitkárság leendő vezetőjével beszélgetett. Az interjú során kiderült, hogy az új államtitkárság létrehozásával a kormány ezen keresztül kívánja elősegíteni a gazdasági növekedést és a KKV-k versenyképességének növelését. A személyi változásról korábban mi is beszámoltunk, illetve nem ez az egyetlen strukturális átalakítás, amit a közelmúltban felvetődött.

Az új KKV fejlesztésért és technológiáért felelős államtitkárság a vállalkozásfejlesztési és technológiai területek összekapcsolására épít. Két helyettes államtitkárság alakul: egy a vállalkozásfejlesztésért, amely a forráskezelésért és támogatási programokért felel, és egy a technológiai újításokért, például a digitalizáció és mesterséges intelligencia terén. A Neumann Technológiai Platform segíti majd az újítások megvalósítását.

Az államtitkárság célja, hogy a KKV-k beruházási hajlandóságát növelje, egyszerűsített támogatási programokat indítson, és javítsa a szabályozási környezetet. Kiemelt figyelmet kap a humántőke menedzsment is, hogy a vállalkozásvezetők támogatást kapjanak a generációváltásban és a digitális átállásban.

A KKV-k fejlesztéséhez szükséges programok finanszírozására különböző forrásokat használnak fel, beleértve EU-s támogatásokat is. Az államtitkárság törekvése, hogy a KKV-k beruházási aránya 2030-ra 30%-ról 40%-ra nőjön, valamint exportképességük és termelékenységük is jelentősen javuljon.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Címlapfotó: Soós Lajos, MTI/MTVA

Címkék:
kkv, kormány, digitális átállás, gazdaság, átalakítás, államtitkár, nemzetgazdasági minisztérium,