Nagyon durván késni fog a mini-Dubaj: vajon megvalósul valaha is a budapesti luxusprojekt?

Pénzcentrum2024. augusztus 28. 09:15

A Rákosrendezői vasúti terület megtisztítására két közbeszerzési tendert is indítottak, ám jelenleg mindkettő  késésben van – ez hátráltathatja a terület átadását az arab befektetőknek, akik mini-Dubajt terveznek építeni a helyszínen – írja a Népszava.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium tájékoztatása szerint az első tender célja a 130 hektáros vasúti terület kármentesítése, a növényzet irtása, az épületek bontása és a hulladék elszállítása, míg a második elsősorban a felszín alatti szennyeződések feltárását és a környezetvédelmi vizsgálatok elvégzését szolgálná.

Bár Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban azt nyilatkozta, hogy már idén szeptemberben át kívánják adni a területet fejlesztésre alkalmas állapotban, az Építési és Közlekedési Minisztérium szerint ez akár két évet is csúszhat. Pedig a kormány korábban külön rendeletet is hozott a beruházás kedvéért. Az események gyorsítása érdekében a MÁV Zrt. már áprilisban megkezdte a növényzet eltávolítását, és júliusban több mint 100 épület bontását.

A lap szerint továbbra is rejtély, hogy a terület előkészítésével párhuzamosan megkezdődött-e a tervezés, illetve zajlanak-e egyeztetések az arab befektetőkkel. A Népszava kérdésére nem kaptak választ arra vonatkozóan, hogy mi épül majd a Hősök tere mögötti területen.

Címlapfotó: MTI/Máthé Zoltán

Címkék:
MÁV, kormány, építkezés, közbeszerzés, dubaj, tender, közlekedési minisztérium, külügyminiszter,