Máris kiválasztotta a zsűri az Ország Tortáját 2024-ben: erre készülhetnek a cukrászdák

Pénzcentrum2024. július 10. 17:59

"Háromfordulós zsűrizési körben idén is kiválasztottuk Magyarország Tortáját, valamint az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal együttműködve a Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztesét" - írja honlapján a Magyar Cukrász Ipartestület. Az, hogy melyik torták érdemelték ki az idei elismerést, még titok a nagyközönség számára, a cukrászdák viszont már hozzájuthatnak a recepthez. A közlemény szerint a torták hivatalos sajtótájékoztatója 2024. augusztus 1-én lesz és augusztus 19-től lesznek árusíthatók.

A Magyar Cukrász Ipartestület máris kiválasztotta az idei évi Ország Tortáját és Magyarország Cukormentes Tortáját is, hogy a cukrászdáknak legyen ideje felkészülni. A nagyközönségnek azonban augusztus 1-ig még várnia kell, mire megtudja, mely desszertek győztek idén. A cukrászdák viszont titkos úton már kikérhetik a receptet, ennek módjáról az ipartestület honlapján lehet tájékozódni.

"A torták hivatalos sajtótájékoztatója 2024. augusztus 1-én lesz. Eddig az időpontig a nyertes torták nevét sem hozhatjuk és Önök sem hozhatják nyilvánosságra! A torták 2024. augusztus 19-től lesznek árusíthatók. A recepteket kizárólag tagjainknak adjuk ki, a jelen tájékoztatóban leírt módon. A recepteket és a többi rendelkezésre álló anyagot harmadik fél számára átadni TILOS! A receptek csak a 2025. január 1. után lesznek nyilvánosak" - tájékoztatta az érintett cukrászdákat az ipartestület.

Döntős torták

Márciusban választották ki azt a 6 tortát, amely a döntőbe jutott, ezek akkor ismertté is váltak. A 2024. évi verseny témaköre a „Szuperélelmiszer” volt, hogy a gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező magyar alapanyagokra hívják fel a szervezők a figyelmet. Olyan új, kreatív tortákkal lehetett nevezni, melyek jellegzetes, meghatározó ízeit az alábbi alapanyagkosarakban felsorolt, hazai „szuperélelmiszernek” számító alapanyagok alkotják. Az alábbi alapanyagkosarakból minimum kettő alapanyagot fel kellett használni a nevezett tortáknál:

  • bogyós gyümölcsök: áfonya, feketeribizli, csipkebogyó, szeder,
  • gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles,
  • zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya,
  • olajos magok: dió, mandula, tökmag, mogyoró.

Felhasználásra javasolt további alapanyagok voltak: homoktövis, berkenye, kökény, méz, mák, egres, szamóca, málna, aszalt szilva, kékszőlő, étcsokoládé, zab. Idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről, a versenyre 31 torta nevezése érkezett.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A nevezők cukrászok kreativitását dicséri, hogy az összes kötelezően választható, illetve szinte mindegyik javasolt alapanyag szerepelt a nevezett tortákban, különböző kombinációkban. Különösen népszerű volt a cékla, a sárgarépa, a mák, a sütőtök, az áfonya és a dió felhasználása.

Az idei döntős torták a következők:

  • ÁRVÁCSKA – Paál Fanni, Kiss Gabriella – Dobay Cukrászda, Budapest
  • FEKETE GYÖNGY – Novák Ádám, Domonkos Noémi – REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged
  • HETEDHÉT – Herbai Ramóna – Forza Italia Kft., Budapest
  • MÁKVIRÁG – Kovács Alfréd – Édes Vonal, Vác
  • RIGÓFÜTTY – Fodor Sándor – Habcsók Cukrászda, Budapest
  • TÖKIBOGYÓ – Szoljár Csaba – Solier Café - Gödöllő

A zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választotta ki a zsűri az hat tortát, ezeket a második körben újra kóstolták, és javaslatokat tettek azok tökéletesítésére. A harmadik körben pedig kiválasztották a legjobbat. Az pedig, hogy a 6 közül melyikre esett a választás, augusztus 1-jén kiderül.

Címkék:
vállalkozás, Budapest, magyarország, cukrászda, augusztus 20, édesség, ország, cukormentes, desszert, augusztus,