Kiderült a Bubble Tea féltve őrzött titka: itthon is terjed, tömegek gazdagodnak meg rajta

Pénzcentrum2024. április 23. 17:45

Az elmúlt években robbanásszerű erővel tört be a köztudatba a buboréktea, ami Kínában máris hat cégtulajdonosnak termelt több mint egymilliárd dolláros bevételt. A piac legnagyobb szereplői jelentős tőzsdei bevezetéseket és további értéknövekedést terveznek - számolt be a Business Insider.

Az elmúlt időszakban hatalmas növekedést ért el a buboréktea iparága, ami nemmellesleg jelentős profittal szolgált a kínai üzlettulajdonosok számára is. Jelenleg legalább hat olyan személy van Kínában, akiknek a vagyona a buborékteának köszönhetően haladta meg az 1 milliárd dollárt. A sikertörténetet kiemelkedően illusztrálja egy, a hongkongi tőzsdére lépő buboréktea-üzletlánc, amelynek értékét közel 4 milliárd dollárra becsülik.

A Sichuan Baicha Baidao Industrial Co., Kína harmadik legnagyobb buboréktea-lánca, hamarosan debütálni fog a hongkongi tőzsdén. A Bloomberg információi szerint a cég több mint 300 millió dolláros bevételre számít a részvényeladásokból, ami a vállalatot közel 4 milliárd dollár értékűvé teszi. A lánc bevezetése november óta a legjelentősebb hongkongi tőzsdei eseménynek számít.

A Baicha Baidao alapító házaspárja, Wang Xiaokun és Liu Weihong, akik jelenleg a vállalat 73%-át birtokolják, a bevezetésnek köszönhetően valódi milliárdossokká válnak, összesen 2,7 milliárd dolláros vagyonnal. A páros azonban nem dőlhet hátra, ugyanis két jelentős riválisuk is akad a piacon: ők a Guming Holdings mintegy 9000 üzlettel és az Auntea Jenny Industrial Co. (Shanghai), avagy Kína második és negyedik legnagyobb buboréktea-kiskereskedői.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A Mixue Group, amely Kína legnagyobb buboréktea-forgalmazója és mintegy 36 000 üzlettel rendelkezik - méretét tekintve majdnem akkora lánc, mint a Starbucks -, szintén fontolgatja a tőzsdei bevezetését. A vállalatot Zhang HongChao és Zhang Hongfu alapította 1997-ben; mindkettőjük nettó vagyona jelenleg körülbelül 1,5 milliárd dollár.

Az iparág fellendülése elsősorban az alacsonyabb árakat biztosító teagyártóknak kedvezett, ami ellentétben állt a Nayuki Holdings, egy magasabb árfekvésű gyártó helyzetével, így a vállalat részvényei közel 90%-kal estek vissza három év alatt az erős piaci versenynek köszönhetően. Az alapítók vagyona is jelentősen megcsappant: Peng Xin és Zhao Lin egykori 2,2 milliárd dollárjából kevesebb mint 300 millió dollár maradt.

Címkék:
vállalkozás, ital, tőzsde, üdítőital, tea, kína,