HelloVidék • 2021. május 5. 08:15
Küzdelmes éven van túl a hazai vendéglátás, de a szektorban talán a cukrászdák vészelték át a legkisebb kárral a tavalyi évet, és ezen belül is a vidéki helyek működtek a legjobban – árulta el a HelloVidéknek Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szakmai elnöke.
Országosan szélsőséges különbségek voltak, a cukrász szakma tud olyan üzletről, ami a pandémia miatt zárt be, de ismernek olyan cukrászdákat is, akik a 2019-es forgalmukhoz képest 2020-ban még növekedni is tudtak.
"Természetesen ebből volt kevesebb, a többség 30-40% közötti forgalomcsökkenéssel zárta a tavalyi évet, ami nem egy sikertörténet, de az ágazatban igazán jó eredménynek számít. Általában a vidéki, kisebb városokban üzemeltett cukrászdák tudtak nagyobb forgalmakat realizálni. A budapesti és a vidéki nagyvárosokban – főleg az egyetemi városokban – leginkább a túlélésért küzdöttek" - mondta Erdélyi Balázs.
Kisebb településeken a jól bevezetett cukrászdáknál, ahol komoly törzsvásárlói vendégkörrel rendelkeztek a pandémia előtt is, a vendégek a nehézségek ellenére is kitartottak a kedvenc üzletük mellett. Nem tudunk elég hálásak lenni ezért, a vendégek életben tartották a legtöbb cukrászdát. Szerencsére az elviteles értékesítés nem idegen a cukrászdák életében, így viszonylag zökkenőmentesen tudtak üzemelni
- tette hozzá szakmai a elnök.
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 19 173 855 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el, havi 141 413 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a K&H Banknál 6,64% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a MagNet Banknál 6,75%, a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál pedig 6,89%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
Ezzel együtt is, a legtöbb cukrászda már várta a terasznyitást. A legtöbb cukrászdában megpróbálták megnövelni a teraszok befogadóképességét, több bútorral, nagyobb területen, hogy a biztonsági távolságot a megnövekedett vendégszám mellett is be tudják tartani. További részletek a HelloVidék cikkében.