HelloVidék • 2019. június 18. 08:15
Sokan lesajnálják, de Somosné Dr. Nagy Adrienn nagyot húzott, amikor gombatermesztésre adta a fejét. Az Év Agráremberének termékei már évtizedek óta megtalálhatóak a haza, és külföldi boltok polcain.
Sokan csak a pizza feltétjeként vagy a milánói makaróni egyik alapanyagaként találkoznak a gombával, holott felhasználása ennél jóval sokszínűbb. Nem meglepő, hogy megosztottságából fakadóan a hazánkban megtermelt gomba csupán 40%-át értékesítik itthon, a maradék 60-at pedig exportálják, jellemzően a környező országokba, Ausztriába, Szlovákiába és Szlovéniába, de Németország is a top négy felvásárló közé tartozik. A Magyar Gombatermesztők Egyesülete a HelloVidék kérdésére elárulta:
Jelenleg a magyar gombafogyasztás 1-1,5 kilogramm fejenként éves szinten, amely Nyugat-Európában ennek a duplája, ami megfelel az ajánlott éves fogyasztásnak, mert a gomba kiváló D-vitamin forrás. Somosné Dr. Nagy Adrienn 2007-től irányítja édesapjával a családi vállalkozást, a bő tíz éve alapított Pilze-Nagy Kft.-t, amely laskagomba termesztésével és kereskedésével foglalkozik. Termékük bár már több évtizede megtalálható a külhoni és a magyar boltok polcain, ennek ellenére ismertsége a fogyasztók körében alacsony.
- részletezte a Pilze-Nagy Kft. ügyvezetője és egyben technológiai, fejlesztési igazgatója.