Pénzcentrum • 2018. december 27. 09:00
Ugyan január elseje óta kevesebb lett a vendéglátás áfája, mégis drágultak idén az éttermek. Ennek legfőbb oka a munkaerőhiány: a tulajdonosok béremeléssel igyekeznek maradásra bírni a dolgozókat.
Bár január elsejétől 18-ról 5 százalékra csökkent a kereskedelmi vendéglátás áfája, ám a vendéglősök nemhogy engedtek volna, több mint 6 százalékot emeltek áraikon idén. Az RTL Híradó szerint a pluszpénzt javarészt béremelésre fordították - így ha nem csökkent volna az adó, akkor még drágábbak lennének az éttermek.
Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára arról beszélt a hírműsornak, hogy a munkaerőshíány rendkívül megdrágította a vendéglátóhelyeket, hiszen a dolgozók megtartása érdekében a tulajdonosok kénytelenek emelni a béreken, ennek költségét pedig a vendégekre hárítják a vállalkozók.
- mondta.
Hiába dolgoznak 59 ezren a vendéglátásban, 5 ezerrel többen, mint tavaly, még így is agyjából 3 ezren hiányoznak a szakmából. A munkáltatók arra készülnak, például a szakács és a pincér jövőre is hiánycikk lehet. Az árakat pedig az is felhajtotta, hogy többen, többször mentek étterembe idén. Ugyanis tizedével gyarapodott a vendéglők forgalma egy év alatt a KSH szerint.