Pénzcentrum • 2018. október 20. 16:01
Beüthet a sörhiány, ha folytatódik a globális felmelegedés. A kedvelt alkoholos ital egyik fő összetevője, az árpa ugyanis eléggé érzékeny a szárazságra és a magas hőmérsékletre - ezek pedig a klímaváltozás velejárói. A kutatók szerint az árak akár megduplázódhatnak, és a polcokon is sokkal kevesebb sör lehet majd. Úgyhogy ha másért nem, ezért csökkentsd az ökológiai lábnyomod!
Egy tanulmány szerint, amelyből a CNN idézett, az éghajlatváltozás árpahiányhoz vezethet, emiatt kevesebb sör lesz, az árak pedig drasztikusan megemelkedhetnek. A kutatók leszögezték: nem az alkoholfogyasztást akarták népszerűsíteni a kutatással, hanem arra akartak rávilágítani, mekkora hatásai lehetnek a mindennapokra a klímaváltozásnak.
Kitörhet az árpaháború?
A nemzetek között is különbségek lesznek a tudósok jóslása szerint: az Egyesült Államok és Ausztrália valószínűleg több árpát termel majd, míg Kína, Brazília és Japán jóval kevesebbet tud majd az idő múlásával.
Ugyanakkor a világon megtermelt árpa csupán 17 százalékából lesz sör, a többit takarmányként használják fel. A jobb minőségú sörárpák azonban még érzékenyebbek az időjárásra, így azok hamarabb tűnhetnek el egyes területekről - a tanulmány szerint az árpahozam akár 17 százalékkal is csökkenhet, így pedig 16 százalékkal kevesebb sör lehet a polcokon, mint ma. Az árak pedig megduplázódhatnak.
"Az embereknek tanulniuk kell a múltból, ha nemcsak a sört, hanem a csokoládét, a kávét, a teát is élvezni akarják - az ezek alapanyagául szolgáló növények nagyon érzékenyek az éghajlatváltozásra" - mondta egy szakértő, aki a sörhiányból egyenesen a lehetséges társadalmi instabilitásra is következtetett. Hasonló lehet a helyzet, mint a szesztilalom idején - tette hozzá.