Pénzcentrum • 2017. április 11. 18:31
A vendéglátósok harmada ismeri csak az új áfakulcsot, alkalmazni pedig még ennél is jóval kevesebben tudják.
A NAV 2017. január elsejétől érvénybe lépő vendéglátós áfakulcs változás részletei körül még mindig nagy a káosz a vendéglátósok körében - derült ki a Falatozz.hu országos ételrendelő portál kutatásából. A kutatást 2017 februárjában végezték, a hozzá tartozó kérdőívet pedig félszáz étterem képviselője töltötte ki. Az étkeztetési szolgáltatásra vonatkozó rendelet lényege, hogy 27 százalékról 18 százalékra csökken az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom után fizetendő ÁFA mértéke.
Három hónap elteltével a kétkulcsos rendszer bevezetése után azonban úgy tűnik, hogy nem voltak alaptalanok az előzetes szakmai kritikák. A kedvezményes adókulcs érvényesítésének feltételei ugyanis annyira bonyolultak, hogy az éttermek - önhibájukon kívül - nehezen értelmezik a rájuk vonatkozó törvényeket.
Az ételrendelő portál azt szerette volna felmérni a partner éttermei segítségével, hogy mennyire okoz gondot az új információk értelmezése és gyakorlati alkalmazása. A kutatás fő kérdései az ÁFA szabályokkal elsősorban azt vizsgálták, hogy a vendéglátóipari egységek mennyiben vannak tisztában a változásokkal, hogyan alkalmazzák azokat, miben látják gyakorlati előnyeiket.
A további válaszokból kiderült az is, hogy az éttermek 40 százaléka nem tudja eldönteni, hogy a vendéglátóipari tevékenysége alapján jogosult-e alkalmazni a 18 százalékos áfakulcsot. Nehézséget jelent az is, hogy a válaszadók 57 százaléka nem tudja, hogy milyen konkrét esetekben kell a kedvezményes ÁFA-t alkalmazni.
NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!
Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)
Arra is rákérdeztek a partnereknél, hogy milyen akadályokkal szembesülnek a szabályok alkalmazásakor. A leggyakoribb gond szerintük az, hogy nehéz eldönteni, melyik áfakulcs vonatkozik az egyes ételekre (47 százalék), illetve a helyben el nem fogyasztott, a vendég kérésére becsomagolt ételekre (47 százalék). Szintén sokszor felmerülő probléma, hogy a szolgáltatásokra (40 százalék) és az italokra (36 százalék) melyik áfakulcsot kell alkalmazni. A válaszadók 28 százaléka pedig nem tudja, hogy milyen áfakulcs vonatkozik az ételek kiszállítására, ami azért probléma, mert a vendéglátóipar jelentős részének ez a fő bevételi forrása.
A nehezen értelmezhető szabályozás miatt az éttermek fele minden italra a magasabb ÁFA-t alkalmazza, 23,5 százaléka pedig az összes étel esetében jár el hasonlóan. Közülük 35 százalék nem tesz különbséget helyben fogyasztás, elvitel és kiszállítás között, hanem szintén automatikusan 27 százalékkal számol. További problémát jelent, hogy a válaszadók 9 százaléka több üzemeltetett egység esetén (például étterem, büfé, gyorsétterem) nem tudja pontosan meghatározni a helyek jellegét, ezért - biztos, ami biztos alapon - mindegyikre a magasabb adót teszi rá.