Pénzcentrum • 2015. október 29. 11:42
Újra kinyitott az a budai vietnami étterem, amelynek vendégei közül a nyáron többen is súlyos fertőzés miatt kerültek kórházba.
A Facebookon jelentette be csütörtök délelőtt a Hai Nam Pho Bistró, hogy ismét kinyitott. A budai vietnami étterem szeptemberben zárta be kapuit, miután több vendége is kórházba került.
A kommentelők túlnyomó többsége örül a bejelentésnek, alig várja, hogy újra ott ehessen, ugyanakkor van, aki azt írta:
Hepatitis miatt zárták be
Az éttermet sokan ismerik a városban, vannak, akik Budapest legjobb phó levesezőjének tartják (a phó egy fűszeres tésztás leves, amit jellemzően marhahússal kínálnak - a szerk.)
Szeptember elején azonban az étterem egyik napról a másikra bezárt, kiderült, hogy többen kórházba kerültek. Nagyon jól kommunikáltak, a magyar sajtó együttműködő, felelősségvállaló kis családi vállalkozást láthatott, akik sajnálják a történeteket. Aztán megjelentek a kommentek, amik azért elég erősen árnyalták a képet: nem egyszerű mérgezésről, mondjuk szalmonelláról van szó, hanem többen kórházban fekszenek - írta korábban az Index.
Az azonnali bezárást nem együttműködés vagy saját vizsgálatuk indokolta, hanem a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) rendelte el, méghozzá nem is a hepatitis, hanem a helyszínen talált szabálytalanságok miatt.
JÓL JÖNNE 3,3 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 3 307 398 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót havi 70 094 forintos törlesztővel az Erste Bank nyújtja (THM 10,83%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 70 482 forintos törlesztőt (THM 10,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)
A Nébih több súlyos élelmiszer-biztonsági szabálytalanságot is talált az étteremben:
- az étteremben használtak nem nyomon követhető, jelöletlen alapanyagokat. Ma az egyik legfontosabb dolog az élelmiszer-biztonságban, hogy tudjuk, honnan jön valami, hiszen már eleve is fertőzött lehet, a főzéssel, sütéssel nem minden elpusztítható, és még előtte is bajt okozhat;
- összevissza tárolták az udvari alapanyagokat, húsokat: ezeket szintén a fertőzésveszély miatt elkülönítve kellene;
- rendezetlenség, zsúfoltság volt;
- teljesen hiányoztak az egészségügyi vizsgálatok (a dolgozók sem lehetnek fertőző betegek, hiszen a konyhán könnyen továbbadják);
- megszegték a személyes higiéniás szabályokat (például nem mostak rendesen kezet az étel készítése előtt);
- egyáltalán
nem volt bevezetve a HACCP-rendszer, ami az élelmiszerek teljes nyomon
követését teszi lehetővé a teljes élelmiszerláncban;
Budapest Főváros Kormányhivatala 2015. október 12-ig bezárólag 38 olyan hepatitis A-betegről tud, ak mind azt állítják, hogy ettek a közelmúltban az étteremben. A kormányhivatal járványügyi vizsgálatot készít, felveszi a kapcsolatot minden beteggel, és ha kell, a környezetükben élőkkel. Felderítik, hogy kell-e valakinek megelőző védőoltás.
A hivatal szerint az étteremhez köthető megbetegedések miatt a betegek környezetében a Népegészségügyi Főosztály munkatársai összesen 200 embert oltottak be, köztük egy általános iskolai osztályban 19 diákot és egy óvodában 34 gyereket.