Pénzcentrum • 2014. szeptember 16. 11:00
A Túró Rudi még akkor is megunhatatlan, ha a gyárban dolgozó munkások bármennyit falatozhatnak belőle minden munkanap során - tudtuk meg az egyik legnagyobb gyártótól, a Sole-Mizotól.
A IX. Coop Rally-n (melynek célja a minőségi magyar termékek népszerűsítése) lehetőségünk nyílt bekukkantani a Sole-Mizo Zrt. marcali üzemébe. Fotókat higiéniai okokból (csak szkafanderszerű védőruhában lehet bemenni) csak csomagolás után lehet készíteni. Sok érdekességet megtudtunk erről a desszertről, a gyártási folyamatról.
- Mindössze két gyártó használhatja a Túró Rudi elnevezést: a Sole-Mizo Zrt. és a FrieslandCampina Hungária Zrt. (utóbbi gyártja a Pöttyöst)
- A Túró Rudi hungarikum.
- Elődjét az ötvenes években mázas sajtrudacskának hívták a Szovjetúnióban.
- Ha az összes Túró Rudi fogyasztást nézzük, az akkora mennyiség, mintha minden egyes magyar 33 darabot fogyasztana évente.
- Évente 22 milliárd forintot költünk Túró Rudira.
- Annyi rudi készül évente a gyárban, amiket ha egymás mögé helyezzük, elérünk Budapestről az Északi-sarkra.
- Túró Rudi gyártásra annyi tejet használnak fel évente ebben az üzemben, ami megtöltene két 50 méteres olimpiai úszómedencét.
- A marcali üzemben csaknem harminc különféle rudi készül, többségük kakaómassza bevonóval. Van azonban egy különlegesség is, valódi csokoládé (ez kakaóvajból, míg az előbbi növényi zsírból készül) bevonattal.
- Itt az üzemi dolgozók annyi rudit ehetnek, amennyit csak szeretnének - árulta el Mezriczkyné Talpas Ottília, minőségbiztosítási vezető.
A friss tejtől a dobozokig
- Miután a friss tej megérkezett az üzembe, maximum 36 órán belül feldolgozzák. A tejet homogenizálják (azért, hogy a zsír ne ússzon fel a tej felszínére), pasztörizálják (azaz hőkezelik), majd a túrókészítő tankba töltik. Itt megalvasztják, és elkészítik belőle a túrót.
- Ezután ízesítik cukorral, citrommal, szőlőcukorral és keményítővel.
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 19 173 855 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el, havi 141 413 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a K&H Banknál 6,64% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a MagNet Banknál 6,75%, a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál pedig 6,89%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
- Az ízesített túró a formázó gépbe kerül, ebből pedig futószalagon jönnek ki a rudacskák.
- A szalag áthalad egy csokibevonó függöny alatt. Az aprólyukú rácsnak köszönhetően alul is majdnem teljesen egyenletes lesz a bevonat.
- A rudik mennek a hűtőalagútba, ahol rájuk dermed a bevonat.
- A csomagológépek percenként 500 darabot csomagolnak, másodpercenként majdnem nyolc rudit.
- Minden darabnak 17 gramm túrót kell tartalmaznia, ez másfél deci felhasznált tejet jelent. 30 gramm a súlya, a csoki pedig minimum 40 százalék lehet.
- Emellett minden fázisban állandó minőségbiztonsági ellenőrzések folynak, és a kész rudikat is gyártási adagonként folyamatosan ellenőrzik, hogy minden előírásnak megfelelnek-e.
A már becsomagolt rudikról képek is készülhettek, itt a dobozolás, illetve a multipackos fóliázás:
Illetve a minőségellenőrzés egyik fázisa, a kóstolás: