Fogadjunk, hogy ezeket nem tudtad a Túró Rudiról!

Pénzcentrum2014. szeptember 16. 11:00

A Túró Rudi még akkor is megunhatatlan, ha a gyárban dolgozó munkások bármennyit falatozhatnak belőle minden munkanap során - tudtuk meg az egyik legnagyobb gyártótól, a Sole-Mizotól.

A IX. Coop Rally-n (melynek célja a minőségi magyar termékek népszerűsítése) lehetőségünk nyílt bekukkantani a Sole-Mizo Zrt. marcali üzemébe. Fotókat higiéniai okokból (csak szkafanderszerű védőruhában lehet bemenni) csak csomagolás után lehet készíteni. Sok érdekességet megtudtunk erről a desszertről, a gyártási folyamatról.

  • Mindössze két gyártó használhatja a Túró Rudi elnevezést: a Sole-Mizo Zrt. és a FrieslandCampina Hungária Zrt. (utóbbi gyártja a Pöttyöst)

  • A Túró Rudi hungarikum.

  • Elődjét az ötvenes években mázas sajtrudacskának hívták a Szovjetúnióban.

  • Ha az összes Túró Rudi fogyasztást nézzük, az akkora mennyiség, mintha minden egyes magyar 33 darabot fogyasztana évente.

  • Évente 22 milliárd forintot költünk Túró Rudira.

  • Annyi rudi készül évente a gyárban, amiket ha egymás mögé helyezzük, elérünk Budapestről az Északi-sarkra.

  • Túró Rudi gyártásra annyi tejet használnak fel évente ebben az üzemben, ami megtöltene két 50 méteres olimpiai úszómedencét.

  • A marcali üzemben csaknem harminc különféle rudi készül, többségük kakaómassza bevonóval. Van azonban egy különlegesség is, valódi csokoládé (ez kakaóvajból, míg az előbbi növényi zsírból készül) bevonattal.

  • Itt az üzemi dolgozók annyi rudit ehetnek, amennyit csak szeretnének - árulta el Mezriczkyné Talpas Ottília, minőségbiztosítási vezető.

A friss tejtől a dobozokig

  • Miután a friss tej megérkezett az üzembe, maximum 36 órán belül feldolgozzák. A tejet homogenizálják (azért, hogy a zsír ne ússzon fel a tej felszínére), pasztörizálják (azaz hőkezelik), majd a túrókészítő tankba töltik. Itt megalvasztják, és elkészítik belőle a túrót.

  • Ezután ízesítik cukorral, citrommal, szőlőcukorral és keményítővel.

    LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

    A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 19 173 855 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 141 413 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a K&H Banknál 6,64% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a MagNet Banknál 6,75%, a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál pedig 6,89%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

     

  • Az ízesített túró a formázó gépbe kerül, ebből pedig futószalagon jönnek ki a rudacskák.

  • A szalag áthalad egy csokibevonó függöny alatt. Az aprólyukú rácsnak köszönhetően alul is majdnem teljesen egyenletes lesz a bevonat.

  • A rudik mennek a hűtőalagútba, ahol rájuk dermed a bevonat.

  • A csomagológépek percenként 500 darabot csomagolnak, másodpercenként majdnem nyolc rudit.

  • Minden darabnak 17 gramm túrót kell tartalmaznia, ez másfél deci felhasznált tejet jelent. 30 gramm a súlya, a csoki pedig minimum 40 százalék lehet.

  • Emellett minden fázisban állandó minőségbiztonsági ellenőrzések folynak, és a kész rudikat is gyártási adagonként folyamatosan ellenőrzik, hogy minden előírásnak megfelelnek-e. 

A már becsomagolt rudikról képek is készülhettek, itt a dobozolás, illetve a multipackos fóliázás:

Illetve a minőségellenőrzés egyik fázisa, a kóstolás:

 

Címkék:
vállalkozás, gyár, coop rally2014, minőségellenőrzés, friesland,