Így verik át a vendégeket a magyar éttermekben: mit eszünk valójában?

Pénzcentrum2014. április 26. 13:02

Botránykönyv rántja le a leplet az éttermek trükkjeiről. Állítólag vannak helyek, ahol teljesen mást kap a vendég, mint amit rendelt - és még ízlik is neki.

Eszem-iszom Hungary címmel botránykönyv jelent meg nemrég, amely a magyar vendéglátás sötét oldalának kulisszatitkairól rántja le a leplet.

A könyvben - amelyből a Blikk szellőztetett meg néhány részletet - szakácsok, konyhai dolgozók mesélnek arról, hogyan, milyen alapanyagokból főznek. A harcsahalászlé valójában mélyfagyasztott pangasiusból készül. Harcsafajta az is, csak éppen a világon a legolcsóbb: egy rendes harcsa ára nyolcezer forint kilónként, ennek meg nyolcszáz - mesélte egy szakács.

"Mondták, hogy akkor most nekiállunk töltött káposztát készíteni, háziasan. Elővettük a hipermarketes konzervet, kiborítottuk a tányérra, megbolondítottuk vízzel hígított tejföllel, és eladtuk ezernyolcszáz forintért. A rántott ételeket visszadobtuk a fritőzbe, hadd süljenek meg újra, attól frissebbnek tűnnek."

A konyhai dolgozó beszélt arról is, hogy a tokaji borhableves igazi turistacsalogatónak számított, kizárólag külföldiek kóstolták, mély áhítattal és átérzéssel, mert az ára igen borsos volt. "A tokajit én magam kevertem olcsó száraz borból és mérhetetlenül sok cukorból. Megpusztultam a nevetéstől a sok dicsérő szó hallatán."

A ház legjobb borjúpaprikását, amelyet a város polgárai egyenesen ikonikusnak, a közösség díjért kiáltó büszkeségének neveztek, pulykacombból kreálták a séfek. Az étteremben tíz éve szerepel a vaddisznó az étlapon, de a tányérokon eddig csak marhacombot találtak a vacsorázók.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Persze nem érdemes általánosítani: a magyar csúcséttermek európai színvonalat jelentenek

Ezek most a legjobb éttermek Budapesten - itt a lista!

Ki lakik ezzel jól? Kiderültek a luxuséttermek titkai - exkluzív fotók

Ezek a legjobb éttermek Magyarországon - itt a toplista!

Címkék:
vásárlás, kkv, étterem, élelmiszer, átverés,