Százezer új magyar munkahely: ez lehet a sikerágazat?!

Világgazdaság2010. május 18. 09:17

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) egy javaslatcsomagot állított össze a megalakuló kabinet számára az ágazat fejlesztése érdekében -írja a Világgazdaság.

A KSZGYSZ szerint a következő öt évben a magyarországi környezetvédelmi ipar háromszorosára lenne képes növelni a teljesítményét, akár százezer új munkahellyel is hozzájárulva a foglalkoztatási helyzet javításához a piaci-szabályozási környezet megfelelő alakítása esetén. Úgy vélik, a legfontosabb egy átfogó hulladékgazdálkodási stratégia megalkotása lenne.

Hazánkban az elmúlt években a hulladékkezelési intézkedések a lerakók rendbetételét, a hulladékbegyűjtés korszerűsítését és kiterjesztését, valamint a szelektív hulladékgyűjtés bevezetését célozták. Kevés figyelem irányult azonban a már szelektíven begyűjtött hulladékok hasznosítására, így azt jelentős részben feldolgozatlanul exportálják külföldre erre a célra.

Az igazi hozzáadott érték a hulladékok hazai hasznosításával teremthető meg, ez rengeteg új munkahely létrehozatalát tenné lehetővé, tekintve, hogy ismét nő az igény a fokozódó nyersanyagéhség közepette egyre fontosabbá váló másodnyersanyagok iránt.

Címkék: