Pénzcentrum • 2009. augusztus 18. 09:02
Évente több tízezer liternyi pálinka érkezik a hazai piacra illegálisan, miközben a hazai legális főzdék száma csökken.
Míg itthon jövedéki adót, az illegális főzésért pedig jelentős büntetést kell fizetni, addig a környező országokban jóval liberálisabb a szabályozó: Ausztriában és Németországban saját fogyasztásra adózás nélkül is lehet főzni, Szlovéniában pedig jóval kisebb adó terheli a lefőzött szeszt.
A szomszédos országokban is romló gazdasági helyzet miatt persze virágzik az illegális kereskedelem, sok magyar például burgenlandi telephelyen főzeti le a pálinkát, amit aztán üvegenként hoz vissza hazánkba.
A cefrének való gyümölcs utánfutókon kerül ki az országból, és demizsonokban jön haz, de a naponta ingázó munkavállalók is futárkodnak már, a direkt erre szakosodott szállítók mellett, akik gyakran a megnagyobbított ablakmosótartályban hozzák haza a pálinkát.