Pénzcentrum • 2009. június 3. 08:17
Szlovákia és Magyarország között mostanra eltűnt a 20-30 százalékos árkülönbség. Ennek csak egyik oka, hogy a forint az elmúlt hetekben erősödött az euróhoz képest.
A szlovák üzletláncok is lefaragták a legfontosabb élelmiszerek, leggyakrabban vásárolt termékek árát, és júliustól a magyar áfakulcs (néhány szegmenst leszámítva) 20 százalékról 25 százalékra nő, miközben a szlovák 2004 óta 19 százalékon stagnál.
Napjainkban néhány élelmiszer ára már alacsonyabb Szlovákiában, mint Magyarországon.
A Hospodárske Noviny szlovák napilap egybevetette a Pozsony-Ligetfalun működő üzletekben kínált alapvető cikkek és a szlovák főváros közelében levő Mosonmagyaróvár boltjainak árszínvonalát, és arra az eredményre jutott, hogy Mosonmagyaróváron a kifli darabja átlagosan 9 cent, a szlovák fővárosban pedig csak 6 cent. Szlovákiában olcsóbb a déligyümölcs, a görögdinnye pedig akár 30-40 százalékkal is kevesebbe kerül. A fagyasztott csirke kilója a szlovák Tescóban 2,06 euró, a magyarban pedig 2,60 euró.