Túl drágák, ezért csúsznak a NASA űrprogramjai

Pénzcentrum2009. március 8. 12:00

Csúsznak a legfontosabb NASA-programok. Az ok egyszerű: túl sokba kerülnek. Még a Mars-kutatások költségvetéséből is visszavesznek.

13 küldetésből 10-et elhalasztottak -átlagosan majd' egy évvel. Csupán egy olyan projekt van, ami a tervezett időben és költségvetéssel indul.

A legköltségesebbnek a "Glory" műhold számít: a 347 millió dolláros projekt keretén belül a föld atmoszféráját vizsgálnák. Már 2003-ban is úgy számoltak, hogy a művelet 53 százalékkal haladja meg az eredeti költségvetést. A műhold fellövését azonban egyelőre elhalasztották, miután a tavaly júniusban fellőtt 273 milliós OCO műhold néhány hete belezuhant a Csendes-óceánba.

Szintén csúszás várható a Mars-kutatásokban is, ahol a tervezett költségeket szintén megkurtították, nem kevesebb, mint 700 millió dollárral.

Ugyanakkor a NASA nem árult el részleteket öt küldetés, köztük a James Webb Space Telescope (a Hubble utódjának) sorsáról, amit a várakozások szerint 2013-ban indítanának.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


A tervek szerint azonban március 12-én indul útjára ismét a Discovery űrrepülőgép. Hét űrhajóst szállít majd a Nemzetközi Ûrállomásra, ahová egy napelemtáblát is visznek, amelyet utolsóként illesztenek a Föld körül keringő űrbázishoz.

Címkék: