Ide utaznak rengetegen 2024 őszén: ezek a csendes, eldugott helyek a legnépszerűbbek

Pénzcentrum2024. október 28. 18:29

Az európai utazási kedv jelentős növekedést mutat a következő őszi-téli szezonban - közölte az Európai Utazási Bizottság, az ETC. A bizottság legfrissebb kutatása szerint az európaiak 73%-a tervez utazást 2024 októbere és 2025 márciusa között, ami 6%-os emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A fiatalabb generációk, különösen a 35-44 évesek körében a legmagasabb az utazási hajlandóság, miközben az utazók egyre inkább érdeklődnek a kevésbé ismert úti célok iránt is.

Az ETC Monitoring Sentiment for Intra-European Travel című felmérésének legújabb, 20. kiadása (2020 szeptembere óta) rámutat, hogy a legnagyobb európai forráspiacok erős utazási szándékot mutatnak. Az Egyesült Királyság vezeti a listát 84%-os utazási szándékkal, ami 10%-os növekedést jelent 2023-hoz képest. Németország és Franciaország szorosan követi 79%, illetve 78%-kal.

Miguel Sanz, az ETC elnöke így értékelte az eredményeket: "A mai eredmények az európaiak utazási lelkesedéséről árulkodnak, és rávilágítanak arra, hogy a nyári csúcsidőszak után is nagy hangsúlyt fektetnek az utazási költségvetésre. E lelkesedés mellett egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a kevésbé ismert úti célok felfedezése iránt, ami egyedülálló lehetőségeket kínál a járatlan utakon kívül eső helyszínekre."

A fiatalabb korosztályok körében tapasztalható a legnagyobb növekedés az utazási kedvben. A 25-34 évesek 75%-a, míg a 18-24 évesek 64%-a tervez utazást, ami 9%, illetve 8%-os emelkedést jelent az előző évhez képest. Az 55 év felettiek 75%-a is utazni készül, 4%-kal többen, mint tavaly.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Forrás: ETC-tanulmány

Az utazási költségek miatti aggodalmak csökkentek: a legtöbb csak 19% fejezi ki aggodalmát emiatt, ami 3%-os csökkenést jelent az előző évhez képest. A leggyakoribb utazási költségvetés 500-1000 euró személyenként és utazásonként, amit a válaszadók 27%-a tervez.

Az utazási döntéseket befolyásoló tényezők között a biztonság áll az első helyen (18%), ezt követi a stabil időjárás és az akciós ajánlatok (mindkettő 12%). A barátságos, vendégszerető helyiek szintén fontos szempontot jelentenek az utazók 10%-a számára.

Címkék:
utazás, európa, ősz, tél, úticél, utazók, 2024, 2025,