Ez a világ egyik legolcsóbb országa: még a magyar fizetésekkel is milliomosnak érezheted magad

Pénzcentrum2024. október 26. 16:04

Üzbegisztán egy történelmi kincsekkel teli, gyönyörű és biztonságos úti cél Közép-Ázsiában, ahol a látogatók megismerhetik a Selyemút lenyűgöző városait, például Szamarkandot, Buharát és Khívát. Az ország nemcsak kultúrájával és vendégszeretetével vált vonzóvá, hanem megfizethető áraival is: egy utazás során a szállás, az étkezés és a látnivalók belépői is viszonylag olcsón megúszható. Ezért Üzbegisztán ideális úti cél mindazoknak, akik egy autentikus élményre vágynak kedvező áron.

Üzbegisztán Közép-Ázsiában található, és gazdag történelmi örökségével, selyemúti városaival, valamint lenyűgöző építészeti látványosságaival vonzza a látogatókat. Fővárosa Taskent, mely egy modern, keleti hangulatot és szovjet építészeti stílust ötvöző város, de az igazi kulturális kincsek főként Samarkandban, Bukharában és Khivában találhatók. Az ország lakossága jellemzően üzbég, de jelentős orosz, tatár és tadzsik kisebbségekkel is találkozhatunk.

Üzbegisztán gazdag kulturális örökséggel rendelkezik, amelyben a perzsa, török és orosz hatások is megfigyelhetők. A lakosság többsége muszlim, de az országban a vallási és kulturális sokszínűség is megtalálható.

Az ország hivatalos pénzneme az üzbég szum (UZS). Érdemes dollárt vagy eurót magunkkal vinni, amit könnyen beválthatunk helyi pénzváltóknál.

Olcsóság mindenhol

Egy utazóblogger nemrég járt az országban és eléggé meglepődött az árakon: 27 ezer forintért egymillió üzbég szumot lehet váltani, ami  ott tényleg soknak számít. Néhány friss ár:

  • az üzbég kenyér átszámolva 100 forint
  • 15 km taxiútért 800 forintot fizettek
  • egy éttermi vacsora 2 főre borravalóval együtt 3 ezer forint volt.

Átlagkeresetek Üzbegisztánban

Üzbegisztánban az átlagkereset 2024 első felében mintegy 4,92 millió üzbegisztáni szum, ami nagyjából 142 680 forintnak felel meg havi szinten. Ez az összeg 19,8%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Az átlagjövedelmek régiónként változnak: Tashkent városában a legmagasabb az átlagkereset, 8,1 millió szum (kb. 234 900 forint), míg a legalacsonyabb kereseteket Surkhandarya régióban mérték, ahol az átlagos bér 3,5 millió szum, vagyis körülbelül 101 500 forint​

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A legjobban fizető ágazatok közül kiemelkedik a pénzügyi és biztosítási szektor, ahol az átlagkereset 13,2 millió szum, vagyis hozzávetőleg 382 800 forint. Az informatikai szektorban az átlagos havi bér 11,7 millió szum, ami körülbelül 339 300 forintnak felel meg. A közlekedés és raktározás szintén jelentős átlagbérekkel rendelkezik​

A közszféra, például az oktatás és az egészségügy, viszont lényegesen alacsonyabb átlagkereseteket kínál, 3,2-3,4 millió szum (92 800 - 98 600 forint) között, amely jelentős szektorális egyenlőtlenségeket tükröz.

Ilyen költségekkel számolj

  • Középkategóriás szállás: kb. 9350 - 18700 Ft/éj
  • Luxus szállás: kb. 37400 - 74800 Ft/éj
  • Egyszerű étkezés helyi étteremben: kb. 1122 - 1870 Ft
  • Háromfogásos étkezés jobb étteremben: kb. 3740 - 7480 Ft
  • Belépők történelmi helyszínek: kb. 748 - 1870 Ft
  • Jelentősebb műemlékek: kb. 2992 - 3740 Ft
  • Taskenti metrójegy: kb. 56 Ft
  • Taxi rövid távra: kb. 374 - 1122 Ft ​

Fontos, hogy Üzbegisztán biztonságos desztináció, de ajánlott tiszteletben tartani a helyi öltözködési normákat és szokásokat, különösen vallási helyszíneken.

Címkék:
utazás, átlagkereset, forint, millió, ország, gazdag, üzbegisztán,