Komoly változások a vonatközlekedésben az óraállítás miatt: ne megszokásból utazz, téged is érinthet

Pénzcentrum2024. október 25. 16:36

Október 27-én kezdődik a téli időszámítás, vasárnap hajnali három órakor az órákat kettőre állítják vissza. Az óraigazítás néhány belföldi és nemzetközi vonatot érint. A Volánbusznál az óraátállítás miatt néhány busz közlekedése módosul Érd és Kiskunhalas térségében. A MÁV-HÉV járatait az óraigazítás nem érinti.

Közleményében a MÁV-Volán azt írta: a belföldi forgalomban az átmenet éjszakáján egyes vonatok a nyári időszámítás szerint, néhány vonat pedig már a téli időszámítás szerint közlekedik, ennek megfelelően indulásnál megvárják az óraigazítást.

A vonatok menetrendje az átállás miatt az alábbiak szerint módosul:

A Nyugati pályaudvarról Esztergomba 2:25-kor induló S72-es vonat a teljes útvonalon a téli időszámítás szerint közlekedik. A Déli pályaudvarról Székesfehérvárra 1:40-kor induló vonat a teljes útvonalon a nyári időszámítás szerint közlekedik. A Déli pályaudvarról Székesfehérvárra 2:40-kor induló vonat már a teljes útvonalon a téli időszámítás szerint közlekedik, vagyis az óraigazítás után megvárja, amíg az óra mutatója ismét a 2 óra 40 perchez ér. 

A Nyugati pályaudvarról Szobra 0:50-kor induló S70-es vonat a teljes útvonalon, az óraátállításban is érintett Szob alsó és Szob közötti szakaszon is a nyári időszámítás szerint közlekedik, Szobra 2:04-kor érkezik meg. A Nyugati pályaudvarról Vácra 1:50-kor induló S70-es vonat a teljes útvonalon, az óraátállításban is érintett Istvántelek–Vác szakaszon is nyári időszámítás szerint közlekedik, Vácra 2:30-kor érkezik meg.

A Nyugati pályaudvarról Szobra 2:50-kor induló S70-es vonat a teljes útvonalon a téli időszámítás szerint közlekedik.

A Miskolcról 2:39-kor Mezőkeresztes-Mezőnyárádig közlekedő pótlóbusz a téli időszámítás szerint közlekedik, Mezőkeresztes-Mezőnyárádról a Keleti pályaudvara 3:49-kor induló (5009) vonathoz csatlakozik. A Nyugati pályaudvarról Szolnokra 0:40-kor induló S50-es vonat a teljes útvonalon, az érintett Cegléd–Szolnok szakaszon is nyári időszámítás szerint közlekedik, Szolnokra a nyári idő szerinti 2:25-kor érkezik.

A Nyugati pályaudvarról Szolnokra 1:40-kor induló S50-es vonat Budapest és Cegléd között a nyári időszámítás szerint közlekedik, Ceglédre a téli időszámítás szerinti 2:02-kor érkezik. Cegléd–Szolnok között 2690-es vonatszámban téli időszámítás szerint közlekedik, Ceglédről a téli időszámítás szerinti 2:08-kor indul.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Nyugati pályaudvarról Debrecenbe 2:20-kor induló vonat a teljes útvonalon a téli időszámítás szerint közlekedik. Debrecenből a Nyugati pályaudvarra 2:39-kor induló sebesvonat a teljes útvonalon téli időszámítás szerint közlekedik. Debrecenből Nagykerekibe 2 órakor induló vonat a teljes útvonalon téli időszámítás szerint közlekedik.

Zajtáról Fehérgyarmatra 2:55-kor induló vonat a teljes útvonalon téli időszámítás szerint közlekedik. A Keleti pályaudvarról Nagykátára 1:50-kor induló személyvonat a teljes útvonalon, az óraátállításban is érintett Rákos–Nagykáta szakaszon is nyári időszámítás szerint közlekedik, Nagykátára a nyári időszámítás szerint 2:53-kor érkezik. Szolnokról a Keleti pályaudvarra 2:58-kor induló G60-as vonat a teljes útvonalon a téli időszámítás szerint közlekedik.

Szeged vasútállomásról 2:05-kor induló vasútvillamos a teljes útvonalon a téli időszámítás szerint közlekedik, Hódmezővásárhelyre is a téli időszámítás szerinti 2:48-kor érkezik meg.

Hódmezővásárhely vasútállomásról 2:09-kor induló vasútvillamos a teljes útvonalon a téli időszámítás szerint közlekedik, Szeged vasútállomásra 2:54-kor érkezik meg. A Lajosmizséről a Nyugati pályaudvarra 2:40-kor induló S21-es vonat a teljes útvonalon a téli időszámítás szerint közlekedik.

A nemzetközi forgalomban a Lőkösházáról hajnali 2:05 órakor induló, Budapesten át Bécsig közlekedő 346-os számú Dacia nemzetközi gyorsvonat Lőkösházáról a téli időszámítás szerinti 2:05-kor indul.

  • A 347-es számú Dacia nemzetközi gyorsvonat a Keleti pályaudvarról október 26-án 23:10-kor indul Bukarestbe, Lőkösházáig nyári időszámítás szerint közlekedik, majd onnan a téli időszámítás szerint 2:39-kor folytatja útját. 
  • A 140 számú Hortobágy EuroCity Záhonyba a nyári időszámítás szerint 2:48-kor érkezik, Záhonyból téli időszámítás szerint 4:05-kor indul Keleti pályaudvaron át Bécs felé.
    Néhány nemzetközi vonatot a külföldi vasútvonalakon ér az óraállítás:
  • a 407-es számú Corona InterCity (Budapest-Keleti pályaudvar–Brassó),
  • a 406-os számú Corona InterCity (Brassó–Budapest-Keleti pályaudvar),
  • a 473-as számú Ister InterCity (Budapest-Keleti pályaudvar–Bukarest),
  • a 472-es számú Ister InterCity (Bukarest–Budapest-Keleti pályaudvar), 
  • a 79-es számú Muntenia InterCity (Budapest-Keleti pályaudvar–Bukarest),
  • a 78-as számú Muntenia InterCity (Bukarest–Budapest-Keleti pályaudvar),
  • a 462-es számú Kálmán Imre EuroCity (Budapest-Keleti pályaudvar–Stuttgart),
  • a 463-as számú Kálmán Imre EuroCity (Stuttgart–Budapest-Keleti pályaudvar),
  • a 466-os számú Nightjet (Budapest-Keleti pályaudvar–Zürich),
  • a 467-os számú Nightjet (Zürich–Budapest-Keleti pályaudvar),
  • a 476-os és 477-es számú Metropol EuroNight vonatok Budapest-Keleti pályaudvar–Prága, illetve Budapest-Keleti pályaudvar–Berlin és a Budapest-Keleti pályaudvar–Varsó közvetlen kocsijait továbbító vonatokat.
    A 149-es számú Hortobágy EuroCity vonatok Bécs–Kijev közvetlen kocsijait továbbító vonatokat az ukrán vasút hálózatán.

Címkék:
utazás, Budapest, vonat, óraátállítás, téli időszámítás, időszámítás, keleti, nyugati,