Egyre tisztul a kép: tényleg lesz végre fehér karácsony idén?

Pénzcentrum2024. október 20. 17:01

A Google Trends adatai alapján látható, hogy Magyarországon az utóbbi évtizedekben ritkán tapasztalhattunk fehér karácsonyt, de az emberek reménye és az internetes érdeklődés a téma iránt továbbra is jelentős.

Hazánkban az elmúlt néhány évtizedekben ritkán tapasztalhattunk fehér karácsonyt, de az emberek reménye a dologgal kapcsolatban továbbra is töretlen. Sőt, talán egyre jobban vágyunk rá, hiszen a klímaváltozás egyre több intő jellel szolgál az emberek számára. Egy friss cikkben a Portfolio járt utána, mire is számíthatunk idén karácsonykor.

Téli időjárás: Előrejelzések bizonytalansága

A Severe Weather Europe elemzései alapján megvizsgáltuk, milyen időjárás várható Európában és az északi féltekén. Jelenleg nem tudni, hogy idén lesz-e fehér karácsony, de a meteorológiai folyamatok segíthetnek megbecsülni a hó mennyiségét a téli hónapokban.

Az ECMWF modellezése szerint Európában az idei télben várhatóan kevesebb hó fog esni, míg a skandináv területeken normál vagy annál több hóra lehet számítani. A UKMO és az NMME modellek az európai időjárás általában megszokott trendjeit jósolják. Más források szerint a tél hidegebb lesz a tavalyinál, de a 30 éves átlagnál továbbra is melegebb.

Ez nem meglepő, hiszen tavaly Németországban a harmadik legenyhébb telet tapasztalhattuk. Matthew Dross, a Maxar meteorológusa megjegyezte, hogy a jelenlegi előrejelzések alapján a tél a 10 és 30 éves átlagok között mozog majd, de hidegebb lesz a tavalyihoz képest.

A szakértők a La Niña jelenség hatásaival számolnak, amely általában hűvösebb időt eredményez a kontinensen. Gyenge vagy közepes La Niña-t várnak, ami Nyugat-Európában a szokásosnál hidegebb hőmérsékletet hozhat, így november és december során néhány hidegebb időszakra is számíthatunk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A Google Trends és a fehér karácsony

Korábbi írásainkban bemutattuk a Google Trends használatát, és összegyűjtöttük, hogyan lehet értelmezni az adatokat. A Google Trends alapján megvizsgáltuk a Milton és Kirk hurrikánok idején mutatkozó internetes érdeklődést, valamint más, Magyarországot érintő események hatását.

A "fehér karácsony" keresési kifejezés kiemelkedően népszerű, megelőzve a "karácsonyi időjárás" iránti érdeklődést. A "téli időjárás" keresőkifejezés iránti érdeklődés pedig már korán, de hosszabb ideig tart. Az elmúlt öt évben a "fehér karácsony" iránti érdeklődés nem mutatott egyértelmű trendet, de tavaly kiemelkedett, és idén szeptember elején a megszokottakhoz képest is jelentősebb érdeklődést tapasztalhattunk.

Népi megfigyelések a fehér karácsonyról

Két népi megfigyelés is kapcsolódik a karácsony havazásához. Az egyik szerint Márton napján, ha a lúd jégen jár, karácsonykor vízben poroszkál. A másik pedig Katalin napjára vonatkozik: ha Katalin kopog, karácsony locsog. Egy hónap múlva tehát meglátjuk, milyen időjárás vár ránk a néphiedelmek szerint.

Címkék:
karacsony, havazás, időjárás, tél, klímaváltozás, hóesés,