Súlyos százmilliárdokba fájna a HÉV-járművek felújítása: egyelőre egy helyben áll a projekt

Pénzcentrum2024. október 15. 09:11

A HÉV-járművek állapota egyre aggasztóbb: a 98 járműből az év elején mindössze 79 volt forgalomban, míg 12 javítás alatt állt, és további hét várta a sorát, mivel a régi járműveket hatévente fővizsgára kell küldeni. A javítókapacitások azonban szűkösek, így a karbantartás elhúzódik. Feld Márton, a Magyar Közlekedési Klub elnökségi tagja szerint idén 20, jövőre pedig 25 járművet kellene fővizsgáztatni, de a karbantartási nehézségek miatt jövőre akár újabb 7 jármű is kieshet a forgalomból – idézi a Népszava.

A közelmúltban kiderült, Magyarország frissen elfogadott közlekedési stratégiája 2035-ig nem biztosít forrást a napi 135–170 ezer embert szállító HÉV-vonalak fejlesztésére.

Az eredeti megállapodás szerint a CAF villamosok beszerzését az RRF helyreállítási alapból finanszírozták volna, az IKOP forrásait pedig 2029-ig a HÉV-jármű tenderre használták volna. Azonban Hegyi Zsolt, a MÁV vezérigazgatója elismerte, hogy még az IKOP forráslista sem készült el, pedig egy ilyen nagyszabású járműbeszerzés minimálisan 3–4 évet venne igénybe.

Feld Márton hozzátette, hogy az IKOP monitoring bizottság legutóbbi ülésén 12 jármű beszerzéséről volt szó, amelyek darabja a tervezett műszaki paraméterek alapján 7 milliárd forintba kerülne. Ez azt jelenti, hogy a HÉV jelenlegi menetrendjéhez igazodó 80–90 járműből álló flotta költsége összesen 560–630 milliárd forintot tenne ki. Ezen felül még az infrastruktúra felújításának jelentős, milliárdos költségei is felmerülnének.

Hegyi Zsolt szerint egyelőre két lehetőség áll rendelkezésre: az egyik a karbantartási kapacitások maximális kihasználása, a másik pedig használt járművek beszerzése - azonban a vasúti járművek esetében ez jóval nehezebb lesz, mint a buszágazatban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címlapfotó: Róka László, MTI/MTVA 
 

Címkék:
közlekedés, hév, villamos, felújítás, Budapest, busz, milliárd, infrastruktúra, jármű,