Világelitben a magyar vidéki város: filléres csodaként ajánlják a turistáknak

Pénzcentrum2024. október 13. 13:04

A világ számos gyönyörű, de kevésbé ismert városával is érdemes megismerkedni, hiszen rejtett kincseket tartogatnak az utazók számára. Az Architectural Digest legfrissebb összeállítása bemutatja a legizgalmasabb úti célokat, elsőként Eger városát, ahol a középkori vár és a barokk épületek egyedülálló élményt kínálnak. Deia, a spanyol Mallorcán található festői kisváros is felkerült a listára, amely gazdag kulturális élményeket kínál. Az őszi hónapok tökéletes időpontot biztosítanak az utazásra, hiszen a szállásárak csökkennek, és a turizmus csendesebb időszaka következik.

A világ számos gyönyörű, de kevésbé ismert városa rejt még felfedezésre váró kincseket az utazók számára. Egy friss összeállítás 13 olyan helyszínt mutat be, amelyek megérdemelnének több figyelmet - a középkori magyar várostól kezdve a színes olasz szigeten át egészen az ősi inka településig.

Az Architecturaldigest.com friss összeállításában elsőkét Egert említik, mint még titkos gyöngyszemet. Mint írják, az észak-magyarországi város középkori várával és barokk épületeivel tűnik ki. A 18. században "magyar Rómaként" emlegették számos egyházi építménye miatt. A város alatt 60 mérföldnyi alagútrendszer húzódik, amelyet ma borospinceként használnak.

Egerben a szállásárak 2 fő részére széles skálán mozognak, a választott szálláshelytől függően. Az alábbi példák segítenek átlátni a lehetőségeket:

  • 1552 Boutique Hotel: Kb. 30,000 forint egy éjszakára, reggelivel, kitűnő értékeléssel.
  • Imola Hotel Platán: Kb. 32,000 forint, wellness szolgáltatásokkal, mint medencék és szaunák.
  • Excalibur miniHotel: Kb. 24,000 forint, reggelivel, közel a város központjához.

De az árak természetesen az évszaktól és a foglalások számától függően változhatnak, így érdemes időben tervezni.

A városban számos látnivaló van: az Egri Vár a legfőbb turisztikai attrakció, amely bemutatja a helyi történelem jelentős eseményeit. A vár felfedezése után a Török Fürdő felejthetetlen élményt nyújt, ahol a tradicionális török gőzfürdőzést is kipróbálhatod. Az Egri Bazilika, az ország második legnagyobb temploma, szintén kihagyhatatlan, különösen barokk stílusú építészete miatt.

A város központjában található Dobó tér a látogatók találkozóhelye, ahol éttermek és kávézók várják a vendégeket, s gyakran kulturális események is zajlanak. Továbbá, az Egri Planetárium érdekes programokat kínál a csillagászat iránt érdeklődők számára. Eger gazdag kulturális öröksége és gyönyörű építészete révén ideális helyszín a kikapcsolódásra és a felfedezésre

Szerepel még a listán a  németországi Goslar a Harz-hegységben található, lenyűgöző 13-16. századi épületekkel. A várost 922-ben alapították, és a korai szent római császárok kedvelt tartózkodási helye volt.

A spanyolországi Mallorca szigetén fekvő Deia csendes kisvárosa sok hollywoodi hírességet és művészt vonz. "Jönnek hozzánk színészek, politikusok, zenészek, tervezők. Mindannyian azért jönnek ide, mert itt tényleg senkit sem érdekel, hogy ki vagy" - mondta egy helyi étterem tulajdonosa.

Az ősz folyamán Deia városában a szállásárak változóak, attól függően, hogy milyen típusú szállást keresünk. A belvárosban található La Residencia, A Belmond Hotel árai körülbelül 350 és 700 euró között mozognak éjszakánként, a választott szobától függően. Ez a luxus szálloda nemcsak gyönyörű kilátást, hanem különböző kényelmi szolgáltatásokat is kínál, beleértve a wellness központot és a medencét​.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Ha az olcsó ár fontos szempont, érdemes megfontolni a különböző apartmanokat és villákat, amelyek 150 és 400 euró közötti áron bérelhetők. Az apartmanok általában jól felszereltek, és kényelmes alternatívát nyújtanak a párok számára​

Deia kulturális és természeti látnivalóiról ishíres. A település festői környezete ideális hely a sétákhoz, kirándulásokhoz, és számos művészeti galéria, valamint hagyományos mallorcai étterem várja a látogatókat. A Cala Deia strand, a közeli hegyek, és a gyönyörű kilátások felfedezése különösen vonzó a természetkedvelők számára. Az őszi hónapokban a város csendesebb, ezért ideális lehetőséget kínál a pihenésre és a helyi kultúra felfedezésére.

De felfért még a listára a

  • kínai Lijiang óvárosa az UNESCO Világörökség része, ahol a 13. század végéről származó épületek a Han és Zang építészet elemeit ötvözik,
  • az olaszországi Procida szigete, mely 2022-ben az ország kulturális fővárosa volt, mégis az egyik legelfeledettebb része maradt. Színes házai, macskaköves utcái és halászfalvai lenyűgöző látványt nyújtanak.
  • A hollandiai Schiedam történelmi központja és csatornái mellett szeszfőzési központként és hatalmas szélmalmairól ismert.

Utazás ősszel: tényleg megéri

Az őszi utazások széles skálájú élményeket kínálnak a látogatóknak. A nyári tömegek elvonulása után lehetőség nyílik a strandolásra a déli szigeteken, túrázásra az őszi színekben pompázó erdőkben, vagy a nagyvárosok felfedezésére.

Arról, hogy miért jó ősszel utazni, már számos cikkben beszámoltunk, a legfontosabbak ezek közül, hogy olcsóbb, elviselhetőbb az idő és kevesebb a turista. Persze vannak hátráltató tényezők: nehezebb szabadságra menni, iskolás korú gyereket problémásabb ilyenkor mozdítani, mégis akinek maradt még szabadsága és meg tudja oldani, annak érdemes szétnéznie, milyen lehetőségek vannak 2024 októberére, novemberére.

A főszezon, mint tudjuk júniustól augusztusig tart, a költségek ezekben a hónapokban a legmagasabbak. Ha azonban várunk őszig, az akkor a holtszezonban utazhatunk, amikor a legtöbb légitársaság, szálloda és utazásszervező csökkenti az árait.

Címkék:
utazás, turizmus, hotel, magyar, városnézés, városok,