Nem hiszed, itt nyaralnak a szupergazdagok: megy a rongyrázás

Pénzcentrum2024. október 12. 15:04

A szupergazdagok köre az elmúlt évtizedekben jelentősen kibővült, miközben a belépési küszöb is megemelkedett. A Henley & Partners friss jelentése szerint ma már 100 millió dolláros vagyonnal lehet bekerülni ebbe az exkluzív klubba, amely tagjainak száma világszerte több mint 50%-kal nőtt az elmúlt tíz évben. A szupergazdagok harmada mindössze 50 városban él, és ezek a városok, köztük New York, London és Peking, kulcsszerepet játszanak a vagyon globális koncentrációjában.

A szupergazdagok klubjának küszöbe jelentősen megemelkedett az elmúlt évtizedekben. A Henley & Partners friss elemzése szerint ma már 100 millió dolláros vagyonnal lehet belépni ebbe az exkluzív körbe, szemben az 1990-es évek végi 30 millió dolláros határral. Ez a centimilliomosoknak nevezett csoport több mint 50%-kal bővült az elmúlt tíz évben, és jelenleg 29 350 olyan személyt számlál világszerte, akik legalább 100 millió dolláros likvid befektethető vagyonnal rendelkeznek.

A tanulmány rávilágít, hogy a globális százmilliomosok egyharmada mindössze 50 városban koncentrálódik. Ezek közül a városok közel kétharmada olyan országokban található, amelyek befektetési célú letelepedési programokat kínálnak - írja a Portfolio

Az Egyesült Államok továbbra is domináns szerepet tölt be a szupergazdagok világában. A top 50 város rangsorának első három helyét amerikai metropoliszok foglalják el, és összesen 15 amerikai város szerepel ezen a presztízses listán. New York City vezeti a rangsort 744 százmilliomos lakossal, szorosan követi a Bay Area (San Francisco és Szilícium-völgy) 675 fővel, majd Los Angeles következik 496 ultragazdag lakossal. Az előrejelzések szerint ezekben a városokban a következő évtizedben akár 50%-kal is növekedhet a szupergazdagok száma.

Az ázsiai városok is egyre erőteljesebben képviseltetik magukat a listán. Jelenleg négy ázsiai város vagy régió található a világ top 10 százmilliomos központja között. Peking az 5. helyen áll 347 szupergazdaggal, Szingapúr szorosan követi a 6. helyen 336 fővel. Sanghaj a 7. helyet foglalja el 322 centimilliomossal, míg Hongkong 320 ultragazdag lakossal a 8. pozíciót birtokolja. A prognózisok szerint Szingapúr és Hongkong különösen magas, 100% feletti vagyonnövekedési rátára számíthat 2040-ig.

Európa helyzete a szupergazdagok körében változatos képet mutat. London, amelyet egykor a globális pénzügyi világ központjának tekintettek, jelenleg a 4. helyen áll 370 százmilliomos lakossal. Az előrejelzések szerint a brit fővárosban 2040-ig 50%-nál kisebb mértékben fog növekedni a szupergazdagok száma. Párizs és az Île-de-France régió 286 ultragazdag lakossal a 10. helyet foglalja el a rangsorban. Nizza az egyetlen másik francia város, amely bekerült a top 50-be, 95 százmilliomos lakossal.

Az elemzés rámutat arra is, hogy a legtöbb, szupergazdagoknak otthont adó városban az elmúlt év során csökkent a százmilliomosok száma. A 2040-ig terjedő előrejelzések azonban érdekes képet festenek a vagyonfelhalmozás és migráció jövőjéről. Számos ázsiai és közel-keleti város, köztük Hangcsou, Sencsen, Tajpej, Dubai és Abu Dhabi, várhatóan több mint 150%-os növekedést fog elérni a százmilliomosok számában.

Az Egyesült Államok várhatóan megszilárdítja vezető pozícióját a százmilliomosok vonzása terén. Olyan amerikai városok, mint Philadelphia, Atlanta, Scottsdale, Montecito, Santa Barbara, Nápoly, Denver, Tampa, Sarasota és Boca Raton egészséges vagyonnövekedési kilátásokkal rendelkeznek. A leggyorsabb növekedést azonban Rijád mutatja, amelyet Manchester, Perth, Stockholm, Isztambul és Szentpétervár követ a top 10-ben. A Közel-Kelet, különösen az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia továbbra is erős vonzerőt gyakorol a milliomosokra.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A tanulmány azt is vizsgálta, hol a legmagasabbak az átlagos négyzetméterárak egy 200-400 négyzetméteres prémium városi lakás esetében. Monaco vezeti a listát több mint 36 ezer dolláros négyzetméterárral, amelyet New York és Hongkong követ. Az ingatlanárak jelentősen emelkedtek az elmúlt évben, kivéve Londont, amely a tavalyi harmadik helyről a hatodikra csúszott vissza.

Milliomosok második otthonai

A százmilliomosok körülbelül 65%-ának van második otthona saját országán kívül, és ha a saját országukban lévő második otthonokat is beleszámítjuk, ez az arány 90% fölé emelkedik. Európában

  • Liguria,
  • Nizza,
  • Algarve,
  • Cannes és
  • Mykonos a legnépszerűbb helyek.

Az Egyesült Államokban a Hamptons, Palm Beach, West Palm Beach, Aspen, Park City és Jackson Hole vonzza a legtöbb szupergazdagot szezonálisan.

A jelentés azt is bemutatja, hogy a legalább 100 millió dolláros likvid befektethető vagyonnal rendelkezők közel egyötöde (17,1%) mindössze 10 egyetemen tanult világszerte. A top 10 egyetem közül hét az Egyesült Államokban található, és ezek az intézmények adják a világ százmilliomosainak 13,3%-át. A Harvard Egyetem vezeti a listát, ahová a világ szupergazdagjainak 3,6%-a járt, ezt követi a Stanford Egyetem 2,2%-kal és a Pennsylvaniai Egyetem 1,9%-kal.

Címkék:
egyesült államok, város, dollár, millió, világ, lakosság, szupergazdagok, top,