Hihetetlen, ami a Balatonnál történik: ilyet még az idősebbek is nagyon ritkán láthattak, kezdhetünk aggódni?

Pénzcentrum2024. október 11. 08:44

Az erős szél hatására csütörtökön jelentősen kilengett a Balaton vízszintje, a tó egyes pontjain 40 centiméteres eltérést mértek. A jelenséget egy Európát elérő ciklon okozta, amelynek gyökerei egy korábbi hurrikánhoz vezethetők vissza.

Csütörtök délben az erős szél megmozdította a Balaton vizét – nyilatkozta Csonki István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság nyugalmazott igazgatója a veol.hu-nak. A Pénzcentrum is beszámolt róla, egy olyan ciklon érte el Európa partjait, amely visszavezethető a korábban aktív Kirk nevű hurrikánra. Ez a ciklon térségünkben jelentős csapadékot és erős szelet hozott, ami kibillentette a Balaton vízszintjét.

Csonki megerősítette, hogy a tó valóban kilengett, és hosszirányban 40 centimétert mozdult el az erős szél hatására. Csütörtök délben Balatonakarattyánál 78 centiméter, míg Balatonaligánál 118 centiméter volt a Balaton vízszintje. Ez a jelenség nem szokatlan, 2020 februárjában például egyméteres különbség volt a keszthelyi és a balatonfűzfői vízállás között.

Amint a szél csillapodik, a tó visszanyeri egyensúlyát, és a vízszint is helyreáll. A HungaroMet azt is hangsúlyozta, hogy a hurrikánok kisebbek ugyan, mint a mérsékelt övi ciklonok, de sokkal erősebb szeleket okoznak. Ezek a légörvények a meleg tengervízből nyerik energiájukat: minél melegebb a tenger, annál több vízgőzt vesznek fel, ami kondenzálódva nagy mennyiségű csapadékot és erős szelet eredményez.

Megemlítették, hogy az óceán nyílt vízfelülete bizonyos mértékig mérsékli a hurrikánokat, mivel az erős szél felkeveri a hidegebb vizet, ami gyengíti a légörvény erejét. Ha azonban a hurrikán melegebb és sekélyebb víz fölé kerül, ez a fékező hatás megszűnik, és a hurrikán tovább erősödik. Amint a szárazföld fölé ér, a meleg víz hiánya miatt gyorsan veszít az erejéből.

Címkék:
utazás, Balaton, szél, szélvihar, időjárás, hurrikán, széllökés, széllökések, ciklon,