Ilyen még nem volt: óriási újítást jelentett be a BKK, rengeteg budapesti életét könnyítenék meg vele

Pénzcentrum2024. október 10. 12:02

Új típusú BKK-buszjárat indulhat Budapesten – az utasok igényei szerint alakított útvonalon közlekedik. A BKK Magyarországon elsőként hozna létre és tesztelne egy rugalmas útvonalú, igényvezérelt közlekedési rendszert - derül ki a cég honlapjáról.

A BKK által felvetett Telebusz szolgáltatás újdonsága, hogy nem lesz fix útvonala: az utasok a foglaláskor megjelölik, hol szeretnének felszállni és leszállni. Ennek alapján a járművek egy szoftver segítségével optimalizált, változó útvonalon közlekednek.

Mint írják, az új Telebuszjárat 2025-ben indulna és a 274-es jelzéssel közlekedne. A menetrendben meghirdetett fix időpontokban indulna Cinkota HÉV-állomástól, innen az Ostoros úton és a Bóbitás úton keresztül éri a rugalmas útvonalú területet. Bejelentett igény esetén a Menyhért utca–Monoki utca–Muzsika utca útvonalon érintené a 31-es busz Muzsika utca megállóját. A rugalmas útvonalú területen belül nem lenne fix útvonala, hanem az utasoktól érkező igénybejelentések alapján, előre meghatározott utcákon keresztül érintené a szükséges felszállópontokat.

A járat az első évben tesztüzemben közlekedne, követési ideje jellemzően 30 perc lenne. A járat Cinkota HÉV-állomásnál a H8-as és a H9-es HÉV-hez, míg a Muzsika utcánál a 31-es buszhoz csatlakozna.

A 274-es számú buszok az érintett területen belül nem fix útvonalon, hanem az igények alapján, az előre meghatározott utcákon haladva érnék el a megadott fel- és leszállópontokat. Ezek a pontok nem klasszikus megállók lennének, hanem táblával megjelölt helyszínek egy utcaszakaszon vagy kereszteződésben, ahol bármelyik irányból érkező busz biztosítaná a le- és felszállást. A BKK társadalmi egyeztetést indított a 274-es busz tervezett közlekedésével kapcsolatban, és várja a helyiek és az érintettek véleményét egy online kérdőív formájában, amely elérhető a társadalmi egyeztetés weboldalán.

Címkék:
közlekedés, hév, bkk, bkv, Budapest, menetrend, utasok,