Érik a MÁV teljes összeomlása: újabb járatritkítás jöhet, rengeteg utas életét tehetik pokollá ezzel

Pénzcentrum2024. október 10. 08:30

A közlekedési tárcánál súlyos problémák alakultak ki a szerelvények hiánya miatt, ezért a MÁV-HÉV Zrt. járatritkítást tervez három budapesti HÉV-vonalon, amelyek december 15-től lépnének életbe - figyelmeztet a Népszava.

A szerelvények hiánya miatt a csepeli, ráckevei és gödöllői vonalakon a szerelvények ritkábban és kevesebb kocsival közlekednének, ami jelentős zsúfoltsághoz vezetne. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) aggódik a tervek miatt, hiszen az utasszám már így is magas, különösen mióta a vármegyebérlettel utazók száma megnőtt.

Bodor Ádám, a BKK mobilitásfejlesztés igazgatója rámutatott, hogy a járatritkítás jelentős kapacitáscsökkentést hozna, ami súlyos hatással lehet a közlekedésre. Az érintett vonalakon egyes járatok 75-92%-os kihasználtsággal közlekednének, ami már elviselhetetlen zsúfoltságot eredményezne.

A BKK szerint a kapacitáscsökkentés további közlekedési káoszt okozhatna, hiszen a közösségi közlekedést elhagyó utasok növelnék az autós forgalmat, ami a város bevezető útjainak torlódásához vezetne.

Lázár János közlekedési miniszter élesen tagadta a járatritkításról szóló híreket egy közösségi média posztban, ugyanakkor a MÁV-HÉV Zrt. hivatalos tájékoztatást adott a BKK-nak a tervezett változtatásokról. Bár a miniszter a fejlesztésekről beszélt, egyelőre nincs érvényben tender a járműflotta megújítására.

Címkék:
utazás, közlekedés, hév, bkk, bkv, Budapest, vonat, járatritkítás, lázár jános, máv start, utasok,