Pénzcentrum • 2024. október 10. 10:30
A nyári strandszezon után sokan keresik az aktív turizmust, hiszen az ősz a hosszú séták, az izgalmas túrák, a városlátogatások és a borkóstolók időszaka, Magyarország borvidékei pedig kiváló programlehetőségeket kínálnak. Cikksorozatunkban három klasszikus borvidékhez ajánlunk programokat: az Etyek-Budaihoz, Egerhez és Villányhoz. Nézzük, mit tartogat számunkra az Egri borvidék!
Eger Magyarország egyik leglátogatottabb városa: a hevesi vármegyeszékhelyt minden évszakban sok turista, borkedvelő, történelem iránt érdeklődő keresi fel Magyarországról és külföldről is.
Az Egri vár és Múzeum meglátogatása szinte kötelező, nem csak osztálykirándulóknak érdekes, sőt, még a panoráma is kiváló. Felfedezhetjük a híres ostrom történetét, sétálhatunk a vár falain, a vár szomszédságában pedig megtekinthetjük a város legismertebb írójának, Gárdonyi Gézának a házát is.
A monumentális Egri Bazilika mellett nem érdemes kihagyni a török időkből fennmaradt Minaretet sem, amely Magyarország egyik legmagasabb középkori műemléke. A város szívében található hangulatos tér kiváló hely sétára és kávézásra, a környéken számos étterem és kávézó található.
Eger gasztronómiája sokat fejlődött az elmúlt években. A város egyik legismertebb éttermét, a Macok Bisztrót a Michelin Guide 2022 és 2023 Bib Gourmand díjjal értékelte, emblematikus ételük pedig a bikavéres marhapofa. A város új és izgalmas vendéglátóhelye a „Pont. Gasztroműhely”, ami egy small plate-típusú konyha: az ételeket ér megosztani, többfélét is kóstolni egy vacsora alkalmával. A legjobb reggelihez érdemes a vasútállomás környékére elsétálni, ahol a Fázis Koszt&Kávé tökéletes Eggs Benedicttel várja a későn kelőket is.
A várostól néhány kilométerre fekvő Egerszalókon a híres sódombok mellett Magyarország egyik legkülönlegesebb gyógyvizes fürdőjében lazíthatunk. Az 1 900 m2 vízfelülettel rendelkező létesítményben összesen 17, egész évben működő külső és beltéri medence kap helyet. Gyógyvizes ülőmedencék, pezsgőfürdő, élménymedencék, gyerekmedencék és csúszda biztosítják a kellemes időtöltést minden korosztály számára.
Bikavér és Csillag
Természetesen egyetlen egri kirándulás sem maradhat borkóstoló nélkül. Bár a borvidék Magyarország egyik legnagyobbja és meglehetősen szerteágazó, számos borkóstolási, pincelátogatási lehetőség vár ránk a városban és környékén is.
Az egri borvidék hazai viszonylatban a hűvösebb klímájú területek közé tartozik. Ebből eredően a jól megtartott illatok és szép savak hazája. Változatos talajokon terem a szőlő, ami komoly stílusbeli különbségeket eredményez.
A legtöbbeknek természetesen az Egri Bikavér jut eszükbe a borvidék neve hallatán: az Egri Bikavér legalább négy szőlőfajtából házasított vörösbor. Az alapját adó kékfrankos, a borvidék vulkanikus talaja és hűvös klímája teszi egyedivé ezt a bortípust.
A borvidékre régóta jellemző házasítási tradíciónak 2010-ben adtak a helyi borászok intézményesített formát az Egri Csillag nevű fehérbor megalkotásával. A párjának számító Bikavérhez hasonlóan a Csillag is legalább négy szőlőfajtából házasítható.
A Thummerer Pincészet családi vállalkozás, ami 1984 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászattal. Az Egri Borvidéken elhelyezkedő 100 hektár saját telepítésű szőlőterület terméséből készítik boraikat, pezsgőiket, pálinkáikat. Az egri Nagy-Eged, Mezei-Öreg, Áfrika, Vidra, Mészhegy, a noszvaji Tekenőhát, Kőkötő, Csókás, a novaji Juhszalagos, a szomolyai Nagyvölgy-tető kiváló fekvésű dűlőiről szüretelnek. A borászat központja Egertől 12 km-re, Noszvajon található. A kiegyenlített klímájú pince ideális körülményeket biztosít a borok érleléséhez, eszközparkjukban a legkorszerűbb, világszínvonalú felszerelésekkel dolgoznak.
A Thummerernél pincelátogatásra és borkóstolásra előzetes bejelentkezés alapján van lehetőség: a borkóstoló mellett a vendégeknek lehetősége nyílik betekintést nyerni a 4200 m2-es, tufába vájt pincerendszer mindennapos életébe, amely alatt végigsétálhatnak a pince valamennyi ágán, megtekintve a hagyományos fahordós és palackos érlelő részt és a modern technológiai rozsdamentes acéltartályokat is.
A Tóth Ferenc Pincészetben a borkészítésnél fő szempont a régi egri ízvilág megőrzése mellett a jelenlegi legmodernebb technológiák ötvözése a hagyományossal. A birtokra jellemző, hogy a szőlő telepítésétől a palackozásig mindent saját maguk végeznek, így az egész folyamatot az irányításuk alatt tartják. A szőlőfeldolgozás hagyományos és reduktív módszerekkel történik. A fehérborok nagy része irányított erjesztéssel készül. A vörösborokat héjon erjesztés után lefejtik 1,5-2 évre hagyományos tölgyfahordókba, majd még legalább féléves palackos érlelés után mutatják be.
Klasszikus vezetett borkóstolóik mellett dűlőtúrákat, élménypiknikeket is szerveznek egri pincéjüknél, a Szépasszonyvölgyben és a Síkhegyen is.
Egerben szinte minden hónapban találhatunk borhoz, gasztronómiához kapcsolódó rendezvényt: az Egri Bikavér napját minden évben október 18-án ünneplik, amely alkalmából idén is összeállítottak egy izgalmas Egri Bikavér Gasztro Napok programsorozatot. Ennek része több borkóstoló, főzőverseny, pincetúra és vacsoraest is.