Újabb fejlemény a HÉV-járatok ügyében: Vitézy Dávid is megszólalt a kérdésben

MTI2024. október 9. 17:05

Hétfőre összehívja a Fővárosi Közgyűlés klímavédelmi, közlekedési és városfejlesztési bizottságának rendkívüli ülését a HÉV-járatok tervezett ritkítása miatt Vitézy Dávid. A Podmaniczky Mozgalom vezetője ezt szerdán jelentette be Facebook-oldalán.

Bejegyzésében azt írta, hogy az ülésre meghívja Karácsony Gergely főpolgármestert, az Építési és Közlekedési Minisztérium, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a MÁV vezetőit, az érintett fővárosi kerületek polgármestereit és az utasokat képviselő civil szervezeteket is. Vitézy Dávid úgy fogalmazott, azt reméli, hogy közösen és egyhangúlag tudnak "kiállni Lázár Jánosék tervei ellen".

A politikus közölte, hogy a tervek szerint a gödöllői HÉV kapacitását csúcsidőszakban 18 százalékkal csökkentenék. A ráckevei HÉV-nél a Tökölről induló csúcsidei vonatoknál is ugyanezt javasolják, illetve alternatívaként felvetődött a csepeli HÉV járatritkítása - tette hozzá, megjegyezve, ezek 20-23 százalékos kapacitáscsökkenést jelentenek.

Loading...

Vitézy Dávid idézte a BKK-nak a MÁV-hoz írt levelét, amelynek tartalmát a politikus úgy összegezte, "elfogytak az üzemképes HÉV-vonatok", ami nem csoda, hisz a járműpark legöregebbjei 58-61 évesek. Emlékeztetett rá, hogy a kormány a járműbeszerzést leállította, Lázár János építési és közlekedési miniszter a fejlesztési terveket "a fiók mélyére dugta". Véleménye szerint a szaktárca felelőssége, hogy a HÉV-járművek karbantartási és alkatrészellátási rendszere összeomlott az új bürokratikus központosítás miatt.

Címlapkép forrása: MTI/Máthé Zoltán

Címkék:
utazás, hév, bkk, járatritkítás, járat, máv start, vitézy dávid,