Hatalmas erővel robog a Kirk hurrikán ciklonja Magyarország felé: ez fájni fog

Pénzcentrum2024. október 9. 20:14

Elérte Európa partjait a Kirk ex-hurrikán, Nyugat-Európa több táján is jelentős mennyiségű csapadék zúdul le. A Kirk hurrikánból továbbfejlődött mérsékelt övi ciklon hidegfrontja előtt erős délies áramlással érkezik a meleg Magyarországra, így holnap nyárias nap várható hazánkban, majd a hidegfronttal lehűlés és eső jön.

Szerdán nyugat felől tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, a csapadékzóna fokozatosan kelet felé halad, így arrafelé is több helyen valószínű időszakos eső - írta reggeli időjárás-előrejelzésében a HungaroMet. A meteorológiai szolgálat várakozása szerint délelőttől délnyugat felől csökkenni kezd a felhőzet és kisüt a nap, a képződő gomolyfelhőkből néhol alakulhat ki rövid életű zápor, esetleg zivatar.

Délután keleten is csökken a felhőzet, a délies szél többfelé lesz élénk, helyenként erős. A hőmérséklet délután általában 19 és 25 fok között alakul, a tartósabban csapadékos részeken lehet hűvösebb - jegyezték meg.

Hidegfront előtt érkezik a nyári idő

Csütörtökön újabb októberi nyári nap jön, ugyanis a Kirk hurrikánból továbbfejlődött mérsékelt övi ciklon hidegfrontja közelíti meg hazánkat, amelynek előterében erős délies áramlással meleg levegő érkezik fölénk, a csúcshőmérséklet eléri a 21-27 fokot - írja az Időkép. Csütörtök délután a Dunántúlra záporokkal, helyenként zivatarokkal érkezik meg a hidegfront, és visszaesik a hőmérséklet, este és éjjel a front többfelé hoz csapadékot.

Miközben Florida a Milton hurrikán érkezésére készül, Európa egyes részei felkészülnek a Kirk ex-hurrikán közvetlen csapására. Erős szelek és heves esőzések várhatók - közölte Scott Duncan skót meteorológus az X-en (korábban Twitter) a ma éjszaka Floridára lecsapó Milton hurrikánról, valamint a mai napon Európát elérő Kirk ex-hurrikánról.

A legnagyobb csapadékmennyiséget Kirk valószínűleg Spanyolország és Portugália északnyugati részén, valamint egy Észak-Franciaországon át Belgiumba, Luxemburgba és Németország nyugati részeibe vezető folyosó mentén fogja lezúdítani

- fogalmazott Duncan. A brit MET4Cast megjegyezte: a Franciaország felé tartó Kirk ex-hurrikán nagy mennyiségű csapadékot hoz, így magában hordozza a további áradások esélyét. A Ventusky előrejelzése szerint a Kirk ex-hurrikán Franciaország térségében és a keletebbre fekvő területeken a következő 30 órában 50 és 90 mm közötti csapadékösszeget eredményezhet.

Időjárás a következő napokban

A meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján csütörtökön a ködfoltok feloszlása után a legtöbb helyen több órára kisüt a nap, de eközben nyugat felől egyre több és vastagabb felhő érkezik. A nap második felében nyugat, északnyugat felől a Dunántúlon több helyen várható eső, zápor, egy-egy zivatar is előfordulhat.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Sokfelé erős, a Nyugat- és Észak-Dunántúlon viharos széllökések kísérik a déli, délnyugati szelet. A maximum-hőmérséklet 21 és 27 fok között alakul, a délnyugati, déli tájakon lesz a legmelegebb. Csütörtökre több megyére is sárga figyelmeztetést adtak ki zivatar és széllökés miatt. A friss veszélyjelzések itt találhatók.

Pénteken nyugat felől szakadozik, csökken a felhőzet, azonban északkeleten maradhatnak tartósan felhős tájak is - áll a HungaroMet előrejelzésében. Éjszaka még többfelé, napközben a Dunától keletre fordulhat elő eső, zápor. Többfelé megerősödik az északnyugatira, északira forduló szél. A kora reggeli 10-15 fokról 15 és 22 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Szombat hajnalra a keleti tájakon alacsony szintű felhőzet képződhet, amely napközben szakadozik, gomolyosodik, és általában sok napsütés várható. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint szombaton csapadék nem valószínű. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, a kora reggeli 5-11 fokról pedig 15 és 19 fok közé melegszik fel a levegő.

Vasárnap fátyolfelhők szűrhetik, zavarhatják a napsütést, csapadék nem várható a hét utolsó napján. A minimum-hőmérséklet 2-10, a csúcsérték 15 és 22 fok között valószínű.

Címkék:
utazás, időjárás, eső, hurrikán, időjárás előrejelzés, ciklon,