Érik a botrány, szennyvíz folyt a Balatonba heteken át: kiderült, egy strand is ezért zárt be

Pénzcentrum2024. október 9. 08:31

A nyár végén bezárták a tihanyi somosi szabadstrandot a vízminőségi problémák miatt. A vízben magas E. coli baktérium szintet mutattak ki. Sikerült lokalizálni a szennyezés forrását, a csőcsere megtörténk, de balatoni víziközmű szolgáltató túlkoros csőrendszerének egyre sürgetőbb cseréje hosszú évek óta visszatérő téma.

A tihanyi strandot a szezon végén zárták be, miután a vízben magas E. coli baktérium szintet mutattak ki, ami szennyvíz vagy szennyezett talajvíz jelenlétére utal. A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) és a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal közösen próbálta lokalizálni a szennyezés forrását, amelyet végül egy elavult szennyvízfőnyomó cső hibája okozott a volt MÚOSZ üdülő melletti területen - írja az Infostart

Vasas Gábor, a BLKI igazgatója megerősítette, hogy a csőcserével sikerült azonnal megszüntetni a szennyeződést, azonban a teljes helyreállítás érdekében további vízminta-elemzések szükségesek. A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) hosszú évek óta küzd az elavult csőrendszer problémáival, és az eset ismét rámutatott a csőhálózat felújításának sürgető szükségességére.

A helyi hatóságok jelenleg vizsgálják az ügyet, de a pontos körülmények feltárására még várni kell. A balatoni víziközmű szolgáltató, DRV rendszere nem észlelte időben a hibát, mivel a szivárgás egy zárt, elhagyatott ingatlan területén történt, ahol a nyomáscsökkenést sem sikerült időben észrevenni. 

Címkék:
utazás, Balaton, szennyvíz, nyár, tihany,