Rengeteg embert érintenek az új KRESZ-változások: nemcsak az autósoknak kell készülni

Pénzcentrum2024. október 8. 09:45

Az új KRESZ-módosítások értelmében kötelezővé tehetik hamarosan a motorosok és rolleresek számára bizonyos védőfelszerelések viselését. Major Róbert rendőrezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának közbiztonsági tanszékvezetője az InfoRádióban arról beszélt, indokolt lenne a bukósisak mellett a motoros kesztyű, zárt lábbeli és gerincvédő használatának kötelezővé tétele.

A szakértők egyetértenek abban, hogy a nagy motorral közlekedőknek ne csak a bukósisak használata legyen a kötelező. Ugyanakkor Major Róbert a túlzott szigorításokat sem tartaná életszerűnek, hiszen a motorosok különböző típusú utakon és helyzetekben közlekednek. Például egy Balaton partjára tartó motoros gyakran teljes protektoros ruházatot visel, de egy nyaraló területén rövid útra nem lenne életszerű ugyanezt elvárni – mondta el.

A szakértő a kerékpárosok, motoros rollerek és egyéb elektromos közlekedési eszközök esetében is javasolná a kötelező védőfelszerelések bevezetésének vizsgálatát, különös tekintettel a gyermekek kerékpáros fejvédőjére. Az elektromos eszközöknél, mint például a nagy sebességű rollerek, azt szorgalmazná, hogy a motorkerékpáros védőfelszerelés legyen kötelező, ahogy ez a segédmotoros kerékpárok esetében már jelenleg is előírás.

Major Róbert egy másik fontos változást is szorgalmazna: bevezetné a közlekedési alapvizsgát az iskolai oktatás részeként. Ezáltal a fiatalok már korán megismernék a közlekedés alapvető szabályait.

Egy másik kérdés, amelyre választ kell találni, hogy az új közlekedési eszközök, például a rollerek, hol közlekedhetnek: az úttesten, a kerékpárúton vagy a járdán. Az ezredes véleménye szerint ezek az eszközök leginkább a kerékpárhoz hasonlítanak, így a kerékpáros szabályokhoz kellene igazítani a használatukat, ugyanakkor mindig elsőbbséget adva a gyalogosok biztonságának.

A Magyarországon élesedő KRESZ-változásokról korábban mi is többször beszámoltunk. A Pénzcentrum heti videóblogja, a CashTag pedig külön epizódot is szentelt a közlekedési szabályok módosításának.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címlapfotó: Róka László, MTI/MTVA 

Címkék:
közlekedés, autó, kerékpár, forgalom, autósok, roller, biciklisek, elektromos roller,